Oscar-díjak a nyertesek kezében

Ezért húzódott el minden idők leghosszabb Oscar-díjátadós beszéde​

Feltűnt már, mennyire rövidek szoktak lenni az Oscar-díjazottak beszédei? Nos, ez nem mindig volt így. A leghosszabb köszönetnyilvánítás rekordját a gála történelmében Greer Garson állította fel 1943. március 4-én. Miről beszélt és mennyi ideig?


Garson a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át a Mrs Miniver című háborús drámában nyújtott alakításáért. Amikor a pulpitus mögé lépett, akkor még senki sem számított rá, hogy a monológja összesen 7 percig fog tartani. A beszéd olyan hosszúra sikeredett, hogy még a közvetítés során sem tudták rögzíteni a teljes anyagot, így három perc 56 másodperc maradt meg belőle felvételen.

Ma már ez elképzelhetetlen, hiszen a díjazottaknak összesen 45 másodpercet hagynak, hogy összefoglalják a mondandójukat. Ezt gyakran átlépik, onnantól viszont egy zenei betét jelzi, hogy ideje abbahagyniuk.

Garson a győzelme után nem nyert több Oscart, ellenben teljes karrierje alatt hét jelölést is szerzett. Ezek közül mindet a legjobb színésznők kategóriájában, ami egy nagyon szép visszajelzés a tehetségéről. Az első két jelölését még a Mrs Miniver előtt szerezte.

A legendás beszédében többek között kitért a bevándorlóként megélt tapasztalataira:

„Öt évvel ezelőtt idegenként érkeztem ebbe az országba. Egész idő alatt nagyon boldog és büszke voltam, hogy ennek a közösségnek és ennek az iparágnak a tagja lehetek. Mindenkitől, akivel találkoztam vagy dolgoztam, valóban olyan készséges kedvességet kaptam, hogy sokáig nem tudtam elhinni, hogy ez igaz, de ma este éreztették velem, hogy valóban szélesre tárták a barátságuk ajtaját.”

A folytatásban arról is beszélt, hogy már jelöltnek lenni is egy hatalmas megtiszteltetés, hiszen a legjobbak között tűnhet fel. Elmondása szerint abban a pozícióban már mindenki győztesnek érezheti magát:

„Ebben a teremben ma este nincs rivalizálás. Nincs versengés. Ahogy Dodó is mondta az Alice Csodaországban című történetben: »Mindenki nyert, és mindenki kapja meg a díjat.«"

Garson trófeája sajnálatos módon egy tűzesetben megsemmisült 1980-ban. Az Akadémia az igazi díjat később egy cserekupával pótolta — olvashatjuk az Independent cikkében.

Nyitókép: Shutterstock