szabadkai nepszinhaz eloadas

4+1 színházi előadás, amit nagyon várunk idén

Tudjuk, hogy vírus, meg távolságtartás, meg elhalasztott programok és újra és újratervezett évadok, de a színház él, és bizonyos szempontból virul, termékenyebb, mint valaha! Mi ezekre az előadásokra szeretnénk eljutni az évadban!

Élőhomok, Szabadkai Népszínház

szabadkai nepszinhaz eloadas

Fotó: Szabadkai Népszínház

A Szabadkai Népszínház magyar társulatának már jónéhány emlékezetes előadást köszönhettünk. A december végén bemutatott Élőhomok négyszereplős darab a színház és a képzőművészet izgalmas találkozása. Az előadás Petrik Pál halálának 25. évfordulójára készült, a vajdasági magyar képzőművész motívumaihoz Tolnai Ottó költői világát párosították az alkotók. A színpadon a vajdasági falvak és kisvárosok tipikus alakjai; csirkefogók és lumpenek, kocsmatöltelékek és iparosok, szerelmesek és szerelemkeresők, antihősök és szent bolondok jelennek meg. Mindez Szegedtől háromnegyed órára autóval!

Infók itt

Melancholy Rooms, Katona József Színház

katona jozsef szinhaz olvasoproba

Fotó: Katona József Színház Facebook

A koronavírus-járvány és a karantén mint kollektív traumatikus élmény, több izgalmas szöveget, színházi előadást inspirált már. A budapesti Katona József Színház márciusi bemutatója, a Melancholy Rooms munkacímű előadás is a bezártság hatásait mutatja be. Nyolc nagyon különböző karakter privát életébe nyerünk bepillantást, akiknek a magány közös traumája. A színház társulata közösen hoz létre egy zenés és vizuális kompozíciót, a 2019-ben a Legígéretesebb pályakezdőnek választott Tarnóczi Jakab rendezésében.

Infók itt

Candide, Weöres Sándor Színház

weores sandor szinhaz, szombathely

Fotó: Weöres Sándor Színház Facebook

A szombathelyi színház kamaratermében Voltaire pikareszkjét mutatják be márciusban. Candide szatirikus jelenetekben bővelkedő kalandjait Vinnai András adaptálta a Weöres Sándor Színház társulata számára. A darabot Nagy Péter István, a Radnóti Színház rendező-koreográfusa állítja színpadra, aki tavaly nyerte el a Legígéretesebb pályakezdő díját. Az előadás zenei világáért Dargay Marcell felel. A fiatal alkotók kortárs feldolgozásában a klasszikus kalandregény új életre kel.

Infók itt

Az ajtó, Örkény Színház

orkeny istvan szinhaz

Fotó: Örkény István Színház Facebook

Szabó Magda regénye az egyik legismertebb magyar irodalmi alkotás a nagyvilágban. 40 nyelvre lefordították, Szabó István filmet forgatott belőle Helen Mirren főszereplésével, 2015-ben a 10 legjobb regény közé választotta a The New York Times. A szöveg mind a mai napig izgatja az alkotókat, a Nemzeti Színház-as feldolgozás után (Udvaros Dorottya és Söptei Andrea a főszerepben) Gáspár Ildikó, az Örkény Színház rendezője is színpadra állítja márciusban a történetet. A színpadon Pogány Judit és Szandtner Anna szereplésével tárul fel a titokzatos Emerenc története, az írónő és bejárónője sajátos kapcsolata, a bűntudatot okozó tragikus végkifejlet.

Infók itt

Idén 100 éves a Városmajori Szabadtéri Színpad

varosmajori szabadteri szinpad

Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad Facebook

Nyáron sem fogunk színház nélkül maradni: országszerte egyre több szabadtéri színház várja előadásokkal a közönséget. A Városmajori Szabadtéri Színpad ráadásul idén ünnepli centenáriumát, és gazdag programkínálattal – a koncertek, filmvetítések mellett ősbemutatókkal, zenés- és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, táncelőadással és Színházi Szemlével – várják a nézőket június és október között.

A 100. évfordulót három napos fesztivállal ünneplik júliusban, ekkor mutatják be a színház elmúlt évszázadáról Nyáry Krisztián által ír darabot.

A programsorozat egyik kiemelt eseménye a nemzetközi hírű Armel Operafesztivál új, különleges produkciója lesz, egy karanténbalettet, Mulat a Monarchia címmel.

Infók itt


Szöveg: Tóbiás Lilla
Nyitókép:
Szabadkai Népszínház