A világszintű túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwigban

A világszintű túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwigban

A fogyasztói társadalom által kialakult súlyos környezeti problémákra keresi a választ a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása. A Lassú élet – Radikális hétköznapok július 14-től várja az érdeklődőket.


Az 1980-as években indult útjára a „slow forradalom", mely kezdetben a gyorséttermek elleni tiltakozásában nyilvánult meg, valamint az egészséges, helyi gazdálkodók által termelt alapanyagokat használó, minőségi étkezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Carlo Petrini gasztronómus kezdeményezése az elmúlt évtizedek során globális mozgalommá duzzadt, és számos területen hódít a munkától az utazáson és a dizájnon át a médiafogyasztásig"

– idézte fel a kiállítás keddi sajtóbemutatóján a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Julia, aki azt is hozzátette, hogy a kiállítás a ma divatos slow living mozgalomból indult ki.

Sokkal inkább olyan alternatív gyakorlatokat, szelíd vagy radikális megközelítéseket vonultat fel, amelyek kiutat mutatnak a fogyasztói spirálból, a rohanó életmód helyett a pillanat valós megélésére épülő életszemléletet képviselnek.

Jan Elantkowski, Készman József és Üveges Krisztina kurátorok elmondták: a széles műfaji spektrumot átfogó alkotások egy része kritikai állásfoglalás, mások a jövő kihívásaira kínálnak utópikus modelleket, némelyek pedig a művészetfogyasztási szokások, érzékelési és befogadási rutinok megváltoztatására késztetnek.

A Ludwig Múzeum Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória és Üveges Krisztina által rendezett tárlata szeptember 5-ig lesz látogatható.