A Harry Potter-filmek néhány szereplője

A Harry Potter-filmek Lunája szerint J.K. Rowling kegyelmet érdemel​

A Harry Potter-filmek sztárja, Evanna Lynch megvédte a könyvek írónőjét. J.K. Rowling az utóbbi években transzellenes megjegyzései miatt vált megvetés tárgyává, több korábbi kollégája éppen ezért el is távolodott tőle. Így nyilatkozott a Luna nevű karaktert alakító színésznő erről a témáról.


A 31 éves színésznő a könyvek filmes adaptációjában a különc, furcsa, mégis szerethető Luna Lovegoodot keltette életre. Legutóbbi interjújában kitért J.K. Rowling botrányára is, és elmondta, hogy szerinte kicsivel több kegyelmet kéne neki adni a véleményével kapcsolatban.

Ezzel a témával az írónő 2020-as Twitter-bejegyzésére utalt. A posztban megosztotta egy véleménycikk linkjét, melynek címe: Egy egyenlőbb világ megteremtése a COVID-19 utáni időszakban a menstruáló emberek számára. Megjegyzésben ironikus hozzászólást írt, miszerint korábban a „menstruáló emberekre” egy szót használtak, ami a nő volt.

A megjegyzés vírusszerűen kezdett terjedni az interneten és erős ellenérzéseket váltott ki Rowlinggal szemben. Még a filmes franchise főszereplője, Daniel Radcliffe is felszólalt ellene:

„A transznemű nők is nők. Minden ezzel ellentétes kijelentés eltörli a transznemű emberek identitását és méltóságát, és szembemegy minden olyan tanáccsal, amelyet az egészségügyi szakmai szervezetek adnak, akik sokkal nagyobb szakértelemmel rendelkeznek ebben a témában, mint akár Jo, akár én.”

Evanna Lynch abban az időben szintén felszólalt, de most már teljesen más megközelítéssel áll a témához. Nemrég a Telegraphnak adott interjút, ahol így nyilatkozott:

„Nagyon naiv voltam, amikor belerángattak ebbe a beszélgetésbe. Nem is tudtam, hogy két oldal van. Volt egy olyan véleményem, hogy van jó és rossz. Együttérzek mindkét oldallal. Egyszerűen úgy éreztem, hogy Rowling karaktere mindig is a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak szószólója volt. Bárcsak az emberek több kegyelmet adnának neki, és meghallgatnák őt.”

Nyitókép: Getty

Forrás: Page Six