Látogatók fényképezik a Mona Lisa című festményt telefonjukkal a párizsi Louvre Múzeumban 2023. december 12-én

A Louvre a Mona Lisa földalatti kamrába költöztetését fontolgatja

A párizsi múzeum így vetne véget annak a „nyilvános csalódásnak”, ami a látogatókat éri, amikor hosszú sorokban kígyózva várnak arra, hogy a kis méretű festményhez odajussanak a tömegben.


Egy nemrég készült, 18 000 véleményt vizsgáló elemzés szerint a reneszánsz portré „a világ legkiábrándítóbb mesterműve”.

Leonardo Da Vinci ikonikus képét, amelyen egy majdnem mosolygó nő látható, golyóálló, tükröződésmentes üveg védi, valamint szigorúan ellenőrzött hőmérséklet- és páratartalom-beállítások biztosítják a festmény megőrzését.

Laurence des Cars, a Louvre igazgatója nemrég azt javasolta, hogy a népszerű műalkotást helyezzék át egy erre a célra kialakított terembe, amelyet az intézmény alagsorában alakítanak ki.

„Nem fogadjuk jól a látogatókat ebben a teremben, ezért úgy érezzük, hogy nem végezzük megfelelően a munkánkat”

– mondta de Cars a személyzetnek és a felügyelőknek.

Vincent Delieuvin, a Louvre 16. századi olasz festészetének vezető kurátora a Le Figaro című francia lapnak elmondta, hogy a Mona Lisa áthelyezése egy külön terembe véget vethetne a közönség csalódottságának.

„Már régóta gondolkodtunk ezen, de ezúttal mindenki egyetért. Ez egy nagy terem, és a Mona Lisa hátul van, a biztonsági üvege mögött, így első pillantásra úgy néz ki, mint egy bélyeg”

– fogalmazott.

A Louvre évente kilencmillió látogatót fogad, és a múzeum illetékesei szerint a Mona Lisa a fő attrakció az emberek 80 százaléka számára. Különösen forgalmas napokon 250 000 ember áll a festményhez álló sorban.

A műalkotás népszerűsége nyomán más kísérleteket is tettek a megtekintés élményének javítására, többek között a galéria falainak tojássárgáról éj kékre való átfestését 2019-ben, valamint a látogatók sorban állási rendszerének megváltoztatását. Delieuvin szerint azonban a közösségi média és a tömegturizmus hatása miatt nagyobb erőfeszítésekre van szükség, különösen azután, hogy a műalkotás híressége az 1911-es ellopását követően megnőtt.

„Manapság az embernek legalább egyszer az életében látnia kell valamit, amiről mindenki beszél, és a Mona Lisa egyértelműen a „kötelező látnivalók” közé tartozik”

– mondta a kurátor.

Egy új földalatti festészeti kamra a „Grand Louvre”jövőbeli felújításának része lenne, a múzeum új bejáratával együtt. A látogatók így megkerülnék az üvegpiramis bejáratot, és közvetlenül a földalatti termekbe vezetnék őket: az egyikben a Mona Lisa, a másikban pedig az időszaki kiállítások kapnának helyet.

„A múzeumban most érett meg a hangulat. El kell fogadnunk a festmény globális ikon státuszát, ami nem a mi kezünkben van”

– mondta des Cars.

A Louvre felújításának költségvetését 500 millió euróra becsülik a Le Figaro francia lap szerint. A francia gazdaság azonban a vártnál rosszabb adósság- és hiányprognózisokat hozott, melynek következtében Emmanuel Macron elnök kormánya a következő éves költségvetésében 25 milliárd euróval próbálja csökkenteni az állami kiadásokat.

Januárban a Mona Lisa is tüntetés színhelye volt, miután aktivisták tökfőzelékkel dobálták meg. A festmény nem sérült meg, de Rachida Dati kulturális miniszter a francia örökség elleni támadásként ítélte el az incidenst. Ezt megelőzően számos alkalommal próbálták megrongálni az alkotást, először 1956-ban, amikor egy férfi kénsavat dobott a festményre, ami meg is rongálta azt. 1974-ben egy tokiói kiállításon egy kerekesszékes nő sikertelenül próbált vörös festéket fújni rá, majd pár évvel később egy orosz férfi akarta megdobni egy csésze teával.

(Artnews)

Nyitókép: Profimedia