Anton Skaplerov, Klim Sipenko és Julia Pereszild

Visszatért a világ első játékfilmes forgatócsoportja a Nemzetközi Űrállomásról

12 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson a világ első forgatócsoportja, amely játékfilmen dolgozott a világűrben.

Julija Pereszild színésznő, Klim Sipenko rendező-producer és Oleg Novickij űrhajós vasárnap a Szojuz MS-18 űrhajó leszállóegységében érkezett vissza a Nemzetközi Űrállomásról. Kazahsztánban, Zseszkazgan várostól 148 kilométerre délkeletre értek földet, egészségi állapotuk a Roszkoszmosz szerint jó.

A Kihívás munkacímmel forgatott űrdrámában a háromezer jelentkező közül kiválasztott, észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét (Novickij). A történetben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel együtt október 5-én felbocsátott Anton Skaplerovnak és az akkor már Novickijjel együtt az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jutott szerep.

A 12 napos repülés alatt a rendezésért és a sminkért is felelős Sipenko, aki 189 centis testmagasságával a legmagasabb orosz, aki valaha is az űrállomáson jár, a kép- és hanganyagot is maga rögzítette. A négy hónapig tartó felkészülés alatt egy tartalék legénységet is kiképeztek a súlytalanság állapotában megvalósítandó forgatásra, Oleg Artyemjevűrhajós, Aljona Mordovinaszínésznő és Alekszej Dugyin operatőr személyében. A projektbe bevont kozmonauták ezzel párhuzamosan elsajátítottak néhány fogást a színjátszás alapjaiból.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal azt követően, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible-sorozat hasonló projektje, Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

A Nemzetközi Űrállomáson a filmesek távozása után Skaplerov és Dubrov mellett Mark Vande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur amerikai, valamint Hoszide Akihiko japán és Thomas Pesquet francia űrhajós maradt. A forgatócsoportot az űrállomásra szállító Szojuz MS-19 volt több mint húsz év után az első orosz űrhajó, amelynek legénységében egyetlen külföldi sem akadt.