Női szerzők kötetei a könyvespolcon

Csak női írók köteteit árusítja egy skót könyvesbolt

Rachel Wood könyvkereskedő így szeretné rávenni az embereket arra, hogy több női írót olvassanak.


A skóciai Ritka Madarak nevű könyvesboltban csak nők által írt könyveket lehet ezentúl találni, miután egy felmérés kimutatta, hogy jóval kevesebbet olvasunk női írókat, legalábbis a férfiak biztos. A Literary HubMary Ann Sieghart újságírót idézi, aki nemrég a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy a Nielsen Book Research statisztikái szerint szerint a top tíz legjobban eladott női szerző olvasóinak csupán 19 százaléka férfi. Ezzel szemben a tíz legkelendőbb férfi szerző olvasottsága sokkal egyenletesebben oszlik meg: 55 százalékos a férfi és 45 százalékos a női olvasó.

Rachel Wood ennek eredményeképpen úgy döntött, augusztus 6-án megnyíló edinburgh-i könyvesboltjában csak nők által írt könyvek lesznek megtalálhatók, hogy kiegyenlítse a már említett egyenlőtlen olvasási arányt.

Wood hosszú távú missziója a női írók és nézőpontok támogatása.

„Az egyetemen észrevettem, hogy az olvasási listákat mindig férfi szerzők uralják. A lencse, amin keresztül szemléled az egész világot, alapvetően mindig a férfiaktól származott. Én mindig próbáltam ezt az ellenkező irányba tolni és elkezdtem feltenni a kérdést, mi lenne, ha ezt a lencsét női szerzők határoznák meg?"

Így született a Ritka Madarak könyvklub és most a könyvesbolt ötlete, ahol havonta összegyűlhetnek az érdeklődők és nők által írt kortárs regényeket olvasnak, majd beszélgetnek róla. Wood nemcsak a nőket várja ezekre az alkalmakra, hanem célja, hogy a férfiak is bővítsék olvasási látókörüket. A Ritka Madarak ügyfeleinek egyelőre 97 százaléka nő, így Wood abban reménykedik, hogy a könyvesbolt többféle olvasót vonz majd, mint a könyvklub, köztük férfiakat is.