Paul Cézanne 1885-ben festett Sea at L'Estaque című képe

Cézanne képeivel jön a Tate Modern jövő évi kiállítása

Nagyszabású Cézanne-kiállításra és szürrealista tárlatra is számíthatnak jövőre a londoni Tate Modern látogatói.

A múzeum 2022-es programjában szerepel emellett a nagy presztízsű brit kortárs művészeti elismerés, a Turner-díj nyerteseinek műveinek bemutatkozásai is az intézmény egy kiállításán.

A Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szűrrealizmus) című kiállítást februárban rendezik meg, melyben a szürrealista stílus nemzetközi elterjedésének bemutatása is szerepel. Az Európából induló irányzat az egész világot megkerülte: Tokiótól Mexikóig, az egyiptomi Művészet és szabadság-mozgalomban, az afrikai művészek alkotásaiban és a martinique-i Aime Cesaire költészetében is megjelent.

2022 májusára Cornelia Parker retrospektív tárlatával készül a múzeum, nagyszabású Cézanne-kiállítását pedig 2022 őszére tervezi. A festőtől olyan képeket is bemutatnak, melyeket Nagy-Britanniában még nem állítottak ki korábban. Szintén jövő év őszén, novemberben láthatja a közönség a lengyel szobrász, Magdalena Abakanowicz munkáit.

A Turner-díjasok munkáinak a Tate Liverpool ad majd otthont. A múzeumban májusban a Radical Landscapes (Radikális tájak) című csoportos kiállítás is bemutatkozik, amely azt vizsgálja, hogyan ábrázolták a művészek a brit vidéket a „miszticizmus, a kísérletezés és a lázadás" helyszíneként.

(MTI)