Phil Collins

Phil Collins Alamo-gyűjteménye ebbe a múzeumba kerül​

Phil Collins, a Genesis zenekar tagja ígéretet tett, hogy az alamói csatából származó relikviáit átadja Texasnak, amennyiben elkészül az erre a célra szánt múzeum. Most, hogy közeledik az átadás, egyre több kétség övezi a darabok hitelességét, illetve a helyszínnel kapcsolatban is gondok adódtak. Hova kerül a gyűjtemény?


Az elmúlt években több alkalommal is vizsgálat alá helyezték a világhírű zenész gyűjteményét, hogy megállapítsák a darabok hitelességét. Ernesto Rodriguez — vezető kurátor — nemrég egy interjúban fejtette ki véleményét a Collins-gyűjteményről, valamint annak a fontosságáról.

Elmondása szerint azért is fontos ezeknek a bemutatása — még a kétes eredetű tárgyaké is —, hogy általuk is szemléltethessék, miért nyűgözte le annyira az embereket ennek a csatának a története. Mindezek mellett megjegyezte, hogy Collins kollekciójában csupán pár olyan darab volt, aminek hitelességét megkérdőjelezték. Az ARTnews cikkében így idézték a szavait:

„Minden tárgynak van egy története, és ez a fontos egy múzeumban. Hogy őszintén meséljük el a történetet, legyen az jó vagy rossz. Mi arra összpontosítunk, hogy egy gyűjtő útjának őszinte történetét meséljük el.”

Sajnálatos módon a tárgyakat bemutatni kívánt múzeum saját problémákkal is küzd, melyek megnehezítik a kiállítás megnyitását. Mi sem szemlélteti jobban a fennálló gondokat, mint hogy az eredeti tervek szerint egy négyszintes, 100 ezer négyzetméteres komplexumnak kellett volna elkészülnie, ennek ellenére jövőre is csak egy kétszintes minimúzeum lesz megnyitva.

Ebbe csupán Phil Collins gyűjteményének a töredékét tudják majd bemutatni más ereklyék mellett. 2026-ra készülhet el a múzeum nagyobb kivitelben, azonban a 150 millió dolláros költség erős ellenszenveket ébreszt a lakosság körében is.

Nyitókép: Getty