prince gitárral a színpadon

65 éves lenne Prince – az 5 legjobb dal a legendás énekestől

Prince minden idők egyik legbefolyásosabb zenésze volt, egy különc sztár, aki tökéletesen illett a 80-as évek „MTV generációjához". Multitálentum, aki producerkedett, és szinte bármilyen hangszeren tudott játszani, amit csak elé tettek. A legendás énekes ma lenne 65 éves, ennek apropóján pedig összegyűjtöttük kedvenc dalainkat tőle.


When Doves Cry

A legenda szerint Prince sosem volt képes megismételni a When Doves Cry gitárintróját, mert amikor azt megalkotta, csak hülyéskedett, ezért sokszor csak az intró felvett változatát használta koncertjein is. Ha ez igaz, akkor ez a dal még zseniálisabb és különlegesebb. Egy szenvedélyes, romantikus sláger, aminek kötelező a listán szerepelnie!

Raspberry Beret

Ez volt Prince 1985-ös Around the World in a Day című albumának vezető kislemeze. A dal egy tinédzser románc és az első szexuális élmény történetét meséli el egy lánnyal. Úgy tűnik, hogy a Bíboreső című film egyik törölt jelenete ihlette, amelyben Kölyök és Apollonia egy pajtában szeretkeznek.

Cream

A Cream Prince és a New Power Generation dala, amely a Diamonds and Pearls című albumon jelent meg 1991-ben. Prince az MTV Unplugged című műsorában jó pár évvel a sláger megjelenése után azzal viccelődött, hogy a dalt úgy írta, hogy mindvégig magát bámulta a tükörben.

Nothing Compares 2 U

Sinead O'Connor lélegzetelállító és egyben legismertebb dalát valójában az Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró-zseni Prince írta és énekelte először. Ám ezt sokan elfelejtik, és az énekesnő sajátjaként tartják számon.

Gyors lecke: a romantikus Nothing Compares 2 U-t az énekesnek köszönhetjük!

Purple Rain

Az énekes egyik legismertebb dalát, a Purple Raint eredetileg country dalnak íródott, és úgy képzelték, hogy a Fleetwood Mac énekesnőjével Stevie Nicksszel énekelnék duettben. Szerencse, nem szerencse, nem így lett. A Bíboreső című film legendás betétdala, de népszerűsége még tovább emelkedett, miután Prince előadta a 2007-es Superbowl félidő zárószámaként. A felejthetetlen performanszt pedig pluszban megkoronázta az is, hogy koncert közben valóban zuhogott az eső.