A Végtelen matrjoska című sorozat egyik jelenete

Mely magyar vonatkozások igazak a Russian Doll második évadjában?

A népszerű Netflix-sorozat első évadja egy időhurokkal színesítette a sztoriszálat, a második szezon viszont egy izgalmas időutazással kedveskedik a rajongóknak. A szerethető szereplők mellett valós történelmi eseményekkel van tűzdelve a történet, melyek között több magyar vonatkozás is fellelhető.


A rengeteg történelmi esemény és személyiség mellett több apróságra fel lehet figyelni, a magyar közönség számára pedig sok izgalmas meglepetés vár az új részekben. Többek között a holokauszt kap hatalmas szerepet a sztoriban. A főszereplő — Nadia — 1980-ban elveszti családja vagyonát, így úgy dönt, hogy veszteségét egészen a kezdetekig visszavezeti. Barátnőjével, Maxine-nel éppen ezért Budapest felé veszi az irányt, ahol felgöngyölítik a magyar aranyvonat rejtélyét.

Nadia úgy véli, hogy a családja vagyonát a nácik elvették, majd újraosztottak. A múltban a fő karakter nagyanyja testében ébredt fel az 1944-es évben. A pályaudvaron egyből összetalálkozik egykori rokona legjobb barátnőjével, aki keresztény gyászruhában sétál oda hozzá, és közli vele, hogy ne fedje fel származását, mert akkor egy másik vonattal elszállítják őt.

Több feljegyzés is van arról, hogy az abban a korban élt zsidó emberek miképp rejtőztek el a náci katonák szeme előtt. Erre tökéletes módszer volt a keresztény ruhák viselése és az utcákra történő bátor kimerészkedés is. Körülbelül 600 ezer magyar zsidót öltek meg a holokauszt során, tehát a fenyegetés rendkívül valós volt. Ezzel ellentétben Nadia tisztában van azzal, hogy nagyanyja túlélte azt az időszakot, így a félelem hiánya nélkül koncentrálhatott a küldetésére.

Létezett a magyar aranyvonat?

Létezett, de az Egyesült Államok hadserege 1945-ben elfogta, és a benne lévő tárgyakról teljes bizonylattal rendelkezett. Az évek múlásával nem próbálták visszajuttatni az értékeket jogos tulajdonosaiknak, ehelyett az Ausztriában szolgáló amerikai katonák örökölték meg a hihetetlen vagyont, a második világháború után pedig a raktárt, ahol a maradék tárgyat tárolták, megnyitották a nagyközönség előtt eladásra.

Magyarország a második világháború nagy részében Németországgal szövetkezett, majd 1944-ben a szovjet csapatoknak sikerült felszabadítaniuk a náci megszállás alól. Miközben a magyar nép próbálta feldolgozni a háború során elszenvedett veszteségeket és borzalmakat, addig kommunista eszmék kezdtek teret nyerni.

A második évadot csak még tökéletesebbé teszi a történelmi események pontos feldolgozása és a személyes szálak feltárása. Még nem lehet tudni, mikorra tervezik a harmadik évadot és hogy mivel tudják megugrani az eddigi sikereket, viszont, amennyiben a sorozat megtartja ezt a színvonalat, akkor az egyik legjobbként vonulhat be a filmtörténelembe.

Nyitókép: Instagram/russiandollnetflix

Forrás: Slash Film