serpentine gallery london

Elöl történelmi, hátul hipermodern: Zaha Hadid építette tovább a londoni Serpentine Galleryt

A londoni Serpentine Gallery minden művészetkedvelő bakancslistájára fel kell, hogy kerüljön. Izgalmas kortárs gyűjteménye mellett az épület is megér egy misét: a Kensington Gardenben álló gyönyörű történelmi épülethez Zaha Hadid tervezett látványos hozzáépítést néhány évvel ezelőtt.


serpentine gallery london

Fotó: Shutterstock

London múzeumi élete az egyik legizgalmasabb a világon a maga kategóriájában. Az olyan óriások mellett, mint a Tate Modern vagy a British Museum, egy rutinos London-látogatónak a 2013-ban megnyitott Serpentine Gallery is kihagyhatatlan. Az intézmény nemrég ejtette a nevéből a támogató Sackler családot, korábban Serpentine Sackler Galleryként volt ismert, a világméretű opioid krízis okozójaként hibáztatott gyógyszergyáros család ugyan számtalan múzeumot támogat, a nevük azonban nemkívánatos lett a művészvilágban is.

Itt az őszi-téli szezonban a popkulturális utalásairól ismert Hervé Télémaque időszaki kiállítása látható az állandó kollekció mellett. Az 1800-as évekbeli főépületet Zaha Hadid építészirodája bővítette egy modern esszenciájú, a térre organikusan ráomló fehér, üvegfelületű melléképülettel – itt a The Magazine étterem kapott helyet. A fúzió nemcsak az épületre jellemző, hanem a The Magazine fogásaira is, ahol Oliver Lange séf a japán konyhát egyesíti saját, európai hagyományaival.

serpentine gallery london

Fotó: Shutterstock