Stephen King az Az című filmjének plakátja előtt

Stephen King karácsonyi horrorfilmje ezért nem készülhet el soha​

Sokakat meglephet, de a horror királya, Stephen King még egyetlen művet sem helyezett a karácsonyi időszak köré, pedig potenciálisan sikeres lenne. Ennek ellenére van egy ötlete, ami feltehetően sokakat érdekelne, de valószínűleg soha nem fog képernyőkre kerülni. Íme, miért!


Stephen King a karácsonyi tematikájú horrortörténetek tekintetében egy régi klasszikushoz nyúlna vissza legszívesebben, mégpedig Az élet csodaszéphez. Sokak kedvenc ünnepi filmje egy igazán jó alapot nyújthatna egy slasher horrorhoz, ami az utóbbi időben egy nagyon népszerű műfaj a filmkészítők körében. Elsődleges sajátossága, hogy egy jóságos és szeretett dologból valami ijesztőt kreálnak.

Többek között idén a Grincs történetét is feldolgozták ilyen formában. Az újraértelmezés szerint egy női nyomozó visszatér szülővárosába, ahol kislányként szemtanúja volt a zöld lény karácsonyi gyilkolásának, most pedig ismét katasztrofális események vannak kilátásban. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Hasonlóképp a Micimackóból készülő slasher horror 2023-ban kerül majd a mozikba. Kingtől nemrég egy Twitter-bejegyzésben kérdezték meg, hogy gondolkodott-e már egy karácsonyi tematikájú könyvön, vagy esetleg filmen. A híres író így reagált:

„Az élet csodaszép végén Jimmy Stewart úgy tűnik, hogy megőrült, és épp az egész családját készül meggyilkolni. Egyszerűen olyan a tekintete.”

Az összképet tekintve a téma valóban működőképes lenne, azonban van egy jelentős oka annak, hogy ez miért nem valósulhat meg. Ez pedig ugyanaz az indok, ami miatt nagyon nyomasztó is lenne a feltételezett horrorváltozat. Mivel az eredeti mű már magában egy elég nyomasztó, komor, az átlagos emberi lét gyötrelmeivel is foglalkozó film, így egy ebből készült horror talán már túl sok lenne.

Emellett arról sem szabad elfelejtkezni, hogy Az élet csodaszép túl hosszú ahhoz, hogy bizonyos részeit ki lehessen egészíteni horrorisztikus elemekkel úgy, hogy továbbra is teljesen egész maradjon a történet. Mindent összegezve tehát valószínűleg sokakat érdekelne egy ilyen feldolgozás, de jobban belegondolva nem lenne működőképes a koncepció.

Nyitókép: Getty

Forrás: Screen Rant