Maomi és Daidai

Lehet-e teljesen szabadnak lenni, ha az élet realitása közbeszól?

Maomi és Daidai című filmje befejezéséhez kéri a közönség segítségét Oláh Judit, a Visszatérés Epipóba című dokumentumfilm rendezője.


Oláh öt évvel ezelőtt találkozott a nyolcvanas éveikben járó Maomival és Daidai-jal, és több mint négy éve dolgozik az egész világot bejáró és a társadalmi normákkal szembemenő, poliamor házaspárt bemutató dokumentumfilmen. Ennek befejezéséhez nemrég közösségi kampányt indított a Kickstarteren.

„Négy éve dolgozunk ezen a dokumentumfilmen. Még az olyan nehéz időkben, mint a Covid, forgattunk velük. Beengedtek minket az életükbe, elkísértük őket az utazásaikon, a születésnapi összejöveteleiken és más, különleges pillanataikon”

– mondja Oláh a Kickstarteren látható angol nyelvű videóban.

A beérkező pénzösszegből az alkotók a film utómunkálatait fedeznék.

Maomi

Fotó: Maomi és Daidai

Maomi és Daidai fiatalon szembementek a társadalmi normákkal, bejárták az egész világot, és poliamor kapcsolatban éltek. Most, a nyolcvanas éveik közepén, a maguk módján tovább lázadnak – ezúttal az idő ellen.

Annak ellenére, hogy koruk, egészségük és anyagi helyzetük folyamatos kihívások elé állítja őket, még mindig igyekeznek élvezni az életet – alkotnak, barátokkal vannak, táncolnak és utaznak.

Soha nem bánták meg, hogy életüket a társadalmi normákon kívül élték, a döntéseik mégis hatással vannak életükre és gyermekeikére is. Maomi és Daidai teljesen szabadok szeretnének maradni, de muszáj szembenézniük a realitásokkal. Mégis, hogyan érjen véget az élet? Egy kórházban vagy a táncparketten?

„Maomi és Daidai egy olyan pár, akiket igazán kivételesnek és inspirálónak találok. Nemcsak az élettörténetük figyelemre méltó, hanem az is, ahogyan ma élnek. Azon nagyon kevés emberek közé tartoznak, akik hűek maradtak fiatalabb önmagukhoz, akiknek a szíve még mindig a „szeretetért és a békéért” dobog. A 60-as években sokan kacérkodtak az ellenkultúra mozgalmával, de nem sokan folytatták ezt az életmódot, amikor megöregedtek. Maomi és Daidai közéjük tartozik. Mégpedig azért, mert ők még mindig őszintén hisznek a világ szépségében, bármi is történik, és bármennyire kegyetlen is tud lenni”

– írja a rendező filmje főszereplőiről a Kickstarteren.

Nyitókép: Maomi és Daidai