II. Amenhotep fáraó mellszobra a dániai Carlsberg Glyptotek Múzeumban

Egyiptom-ínyencek számára kötelező a Szépművészeti új kiállítása

Szeptember 17-én nyílik A fáraó sírjának felfedezése - II. Amenhotep és kora című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.


A II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését bemutató tárlat fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, a látogatók emellett az eredeti ásatási dokumentáció segítségével ismerkedhetnek meg a nagy régészeti felfedezés történetével, olvasható a kiállítás leírásában.

Amenhotep az i.e. 15. század utolsó évtizedeiben, nagyjából 3400 évvel ezelőtt uralkodott. Apjának, III. Thotmesz fáraónak a kor mércéjével mérve hihetetlen hatalom összpontosult a kezében: sikeres hódításai nyomán Egyiptom politikai befolyása és kereskedelmi fennhatósága Núbiától az Eufráteszig terjedt. II. Amenhotep jól kormányozta az apjától örökölt hatalmas birodalmat, stabil és hosszú távon békés időszakot teremtett Egyiptomban. Uralkodásának idején a legtöbb fontos hivatali és udvari pozíciót a király személyéhez közel álló emberek birtokolták. Az uralkodó híres volt jó fizikai kondíciójáról: íjászatban, evezésben, futásban és lovaglásban kiemelkedő eredményeket ért el.

A fáraó sírjának felfedezése. II. Amenhotep és kora című időszaki kiállítás első változatát 2017-ben mutatták be a milánói MUDEC-ben, a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének szakmai irányítása alatt. A budapesti kiállítás a milánóihoz hasonló koncepció mentén, de teljesen új műtárgyrepertoárral mutatja be az ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését.