4+1 női előadó az idei Szigeten, aki felejthetetlen zenei élményt ígér

4+1 női előadó az idei Szigeten, aki felejthetetlen zenei élményt ígér

Augusztus 7. és 12. között rendezik meg a 30. Sziget Fesztivált. A kerek évfordulót ünneplő nagyszabású rendezvény első nevei már decemberben kikerültek, majd folyamatosan csepegtették az újabb és újabb fellépőket. A színes programfelhozatal idén sem okoz csalódást, mi pedig most azokat a női előadókat gyűjtöttük össze, akik miatt biztosan érdemes lesz ott lenni a Szigeten!


1. Kylie Minogue

A 2000-es évek popikonja nemrég újra visszatért, és nem is akárhogyan. Tavaly megjelent Tension című nagylemezével elnyerte a negyedik BRIT Awards-díját, ezúttal mint „Globális ikont” tüntették ki. A díjat Dua Lipa adta át, aki csak úgy hivatkozott Kylie-ra, mint „a pop örökös királynőjére", és ezzel a kijelentéssel nem is érthetnénk jobban egyet. Ha még nem hallottad – amit kétlünk −, tedd be a Padam Padam című számát, ami egy új Grammyt is hozott a sztárnak. Nem kétség, Kylie új fénykorát éli, koncertjén pedig ott a helyed!

​2. Halsey

Valószínűleg a határfeszegető énekesnőt sem kell senkinek bemutatnunk. Halsey mind 2019-ben, mind 2020-ban a Spotify legjobb 5 női előadói között szerepelt, platinalemezek és 3 Grammy-jelölés kísérik pályáját, de kapott már három Billboard Music Awardsot, egy American Music Awardot is. Az énekesnőt már csak azért sem lehet megunni, mert rendszeresen újradefiniálja magát, nemcsak stílusában, de érdeklődésben is: írt már bestseller verseskötetet, és saját sikeres sminkmárkákat is piacra dobott about-face, majd af94 néven. Emellett rendszeresen felszólal olyan fontos ügyek kapcsán, mint az LGBTQ-közösség jogai, az endometriózis, a mentális egészség és a nők jogai. Az átváltozóművész koncertjén garantáltan nem fogunk unatkozni!

​3. Aurora

Az angyalhangú norvég énekes-dalszerző 2015-ben került először reflektorfénybe, amikor Runaway című dalával berobbant a köztudatba. Legutóbbi albumán, a 2022-ben megjelent The Gods We Can Touch-on főként a klímavédelemre hívja fel a figyelmet, de számos dala szól a szeretetről, a szeretethez való jogról is. A hegyekkel körülvett kastélyban rögzített albumhoz a görög mitológiából merített ihletett, a lemez az egyes istenek és istennők által képviselt érzelmek és témák köré épül. Aurora időtálló hangja, és performatív előadásmódja biztosan maradandó élmény lesz a Szigeten!

​4. Janelle Monáe

Itt most nem csak a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnőjéről van szó, hanem egy igazi multitálentumról. A tízszeres Grammy-jelölt stílusikon, a zene mellett színészkedéssel, divattal és írással is foglalkozik, 2022-ben megjelent kötete vezette a New York Times bestsellerlistáját. Világszerte ismert páratlan stílusáról és látomásos hangjáról, amely az identitás spektrumát ünnepli.

A 2018-ban nagy kritikai sikert aratott Dirty Computer albuma és az aköré épített multimediális koncepció után Monáe 2023 júniusában kiadta a The Age of Pleasure című albumát, és ugyanebben az évben SeeHer-díjat kapott a Critics Choice-on. A popikon munkásságát áthatja az erotika, a queer vágyak, a szabad önkifejezés és a szexuális szabadság hirdetése. Aktivista tevékenysége legalább annyira fontos, mint látomásos hangja, ő Michelle Obama When We All Vote kezdeményezésének társelnöke, és a Fem the Future alapítója. Biztosak lehetünk benne, hogy budapesti koncertje is emlékezetes élmény lesz.

​+1. Ellen Allien

Bár a techno legenda kilóg az eddig felsorolt popikonok sorából, kár lenne kihagyni Ellen Allien buliját. Bár az ikonikus művész 1968-ban született, inspirációját a jövőből nyeri, energiája pedig nem lankad. Legutóbbi albuma, az AurAA, 2020 júniusában jelent meg, és itt is megjelenik sajátos hangzásvilága: erőteljes techno ez magas ütemekkel és különleges énekhanggal. A Nyugat-Berlinben felnőtt producer magát hamar a Bunker, a Tresor és az E-Werk pultjában találta, és onnan megállíthatatlanul tört előre. Saját kiadója, a BPitch Control olyan alkotók karrierjét indította el, mint a Modeselektor, Paul Kalkbrenner vagy az Apparat. Ha még csak ismerkedsz ezzel a műfajjal, Allien jó belépő lehet. Bár tavaly az Inotán is elcsíphettük, hazai fellépése igazi kuriózum. Vigyázat, rajta megismételhetetlen hangulat várható!

Nyitókép: Sziget