Egy nő egy filmes csapót tart a kezében

A női szereplőket háttérbe szorították a tavalyi filmekben — itt a bizonyíték!​

A nemek egyenlő szerepeltetése a filmekben egy olyan témakör manapság, aminek a szakma, illetve a nézőközönség is nagy figyelmet szentel. Ennek ellenére jelentős változások nem mentek végbe és a női színészek még mindig sokkal kevesebbet szólalnak meg. Mindezt egy tavalyi tanulmány is alátámasztotta.


A tanulmány jelentését a San Diego State's Center for the Study of Women in Television and Film készítette. Az adatgyűjtés során a 2022-ben kiadott 100 legnagyobb bevételt hozó amerikai filmjét vették figyelembe. Ezekben szemügyre vették, hogy milyen arányban választanak a rendezők női és férfi főszereplőt, illetve, hogy a különböző nemű színészek milyen gyakran szólalnak meg a produkció során.

Végeredményként megállapították, hogy 2022-ben a megjelent filmek nagyjából 33 százalékában volt nő a főszereplő. Bár ez első hallásra kevésnek tűnhet, 2002-höz képes nagy a fejlődés. Abban az évben is végeztek egy hasonló felmérést és akkor 16 százalékkal rosszabb volt az eredmény.

A szereplők szövegmennyisége szempontjából ki lehet jelenteni, hogy a férfiak sokkal többet beszéltek a produkciókban. A teljes szövegek 63 százalékát mondhatták el ők, míg a színésznők csupán 37 százalékot kaptak. Fontos még kiemelni, hogy van egy filmstílus, amit egyértelműen a női főszereplők uraltak az utóbbi egy évben.

Ez nem más, mint a horror. Az ijesztő történetek esetében a rendezők és a forgatókönyvírók sokkal gyakrabban reprezentálják a női nemet, mint más stílusok gyártói. 2022-ben az összes női főszerep 43 százaléka horrorban tűnt fel.

Etnikai szempontból megállapították, hogy a fehér bőrszínűek az összes női beszélő szerep 64 százalékát képviselték. Utánuk következtek a fekete bőrűek 18 százalékkal, majd az ázsiaiak 8 százalékkal, a latin-amerikaiak pedig 7 százalékkal. Az összes többi etnikum 1 százalék alatt maradt.

Íme minden idők 10 legerőteljesebb női főszereplője:

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Screen Rant