A The Gilded Age című sorozat egyik jelenete

Vegyes érzésekkel fogadták a Downton Abbey spinoff sorozatát

Új projektbe fogott bele a Downton Abbey rendezője, Julian Fellowes. A The Gilded Age nagyjából ugyanabban az időben játszódik, ezúttal viszont a New York-i elit mindennapjaiba nyújt betekintést több-kevesebb sikerrel.

A Downton Abbey spinoffja lévén, mindenki számára egyértelmű volt már a bejelentéskor, hogy miről fog szólni a történet.

A történetről röviden: Az apja halála után New Yorkba költöző Marian Brook a régi pénzt képviselő nagynénjeihez költözik, és akaratlanul is belekeveredik a társadalmi háborúba az új és régi hagyományokat képviselő gazdagok között. Míg előbbiek azt hiszik, hogy gazdagságuk miatt övék a teljes uralom, utóbbiak vasútépítéssel tettek szert hatalmas vagyonukra, melyet a továbbiakban villák megvételébe szeretnének fektetni.

A szereplők feltehetőleg a teljes szériában olyan felsőbbrendűséggel fognak kommunikálni, mint a bevezető részben, de ez egy idő után sokkal inkább idegesítőnek, mint félelmetesnek hat. Mindemellett azt a nyájas beszédstílust alkalmazzák sokszor a színészek, mint amikor régiesen próbálnak kommunikálni, de hiteltelenül — olvasható a Guardian írásában.

A történet alap tematikájáról és a szereplőgárdáról egy korábbi cikkünkben meséltünk, valamint arról is, hogy milyen párhuzamok fedezhetők fel a The Gilded Age sztorija és a Downton Abbey karakterei között.

A társadalmi osztályok árnyaltsága mellett a különböző etnikumokat se úgy kezeli Fellowes, mint ahogyan az valóban történt volna a századfordulón New York-ban. Az egyik szereplő színesbőrű nőt vesz fel titkárának, ilyen esetre viszont abban az időszakban egyáltalán nem volt példa.

A Gilded Age hozni tudja azt, amit a Downton Abbe spin-off szériájától el lehet várni, viszont ne számítsunk nagy durranásra. Rengeteg kiszámítható elemmel és pontatlansággal találkozhatunk a sorozat első részében, melyeket remélhetőleg folyamatosan javítani fognak, vagy néhány izgalmasabb elemmel elfelejtetik ezeket velünk.Nyitókép: Instagram/gildedagehbo