Metropolitan Múzeum, amerikai szárny

Nézd meg a lenyűgöző Tiffany ablakfestményt, amit nemrég szerzett meg a Met

A Metropolitan Művészeti Múzeum (Met) egy Tiffany által készített történelmi ólomüveg ablakot szerzett meg, és hamarosan a nyilvánosság számára is elérhetővé teszi.


A háromrészes Garden Landscape (1912) ablakot Sarah B. Cochran filantróp − a szénipar vezetője, akit a „szénkirálynő" becenévvel illettek − rendelte meg pennsylvaniai Tudor-korabeli birtokára, Linden Hallra. Az ablak koncepcióját, megrendelését és kivitelezését egyaránt nők végezték, ami a korabeli munkák esetében ritka.

Az ablakot Agnes Northrop, Tiffany egyik legfontosabb női tervezője tervezte. Northrop az 1880-as években kezdett el dolgozni a Tiffany & Co. számára, és ő lett a Tiffany Girls női tervezőcsoport vezetője. Az ólmozott Favrile üvegből - a Tiffany által kifejlesztett irizáló üveg típusából - készült minta Linden Hall saját kertjére emlékeztet. Northrop volt az első tervező a Tiffanynál, aki ólomüveg tájképeket készített, és az opálos ólomüvegben megjelenő fény felfedezését az amerikai impresszionisták inspirálták.

Agnes Northrop terve a Garden Landscape-hez

Fotó: Profimedia

Az ablakot Louis Comfort Tiffany − a Tiffany & Co-t 1837-ben alapító Charles Lewis Tiffany fia − stúdiójában készítették, aki apja 1902-ben bekövetkezett halála után a cég első hivatalos tervezési igazgatója lett. Tiffany a 37. utca és az Ötödik sugárút sarkán lévő New York-i bemutatótermében állította ki az ablakot, mielőtt elküldték volna Cochranhoz.

Ez a lenyűgöző műalkotás rendkívüli példája Agnes Northrop és a Tiffany Studios kreativitásának. Koncepciójában és kivitelezésében is csodálatos, méretét tekintve pedig több mint grandiózus

− mondta Max Hollein, a múzeum vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Garden Landscape ablakfestm\u00e9ny

Fotó: Profimedia

A New York-i múzeum gyűjteményében már megtalálható az ablak központi paneljének tervrajza. Az ablakot 2024 novemberében, az amerikai szárny százéves fennállásának ünnepségsorozatának részeként a Charles Engelhard udvarban helyezik majd el. Az amerikai szárnyat 1924-ben nyitották meg, hogy otthont adjon a 17. század és a 19. század eleje között készült amerikai háztartási művészet példáinak.

Sylvia Yount, a Met amerikai szárnyáért felelős kurátor elmondta:

Northrop figyelemre méltó környezeti munkája tovább erősíti a női művészek reprezentációját az amerikai szárnyban, és lehetővé teszi számunkra, hogy a 20. század eleji kultúra szélesebb körű történeteit megosszuk látogatóinkkal.

Forrás: Artnet

Nyitókép: Getty Images