Velencei Biennálé

Zárva marad az orosz pavilon a Velencei Biennálén

Az Ukrajna elleni orosz inváziót követően az orosz pavilon a Velencei Biennálén idén nem a tervek szerint kerül megrendezésre.

Alekszandra Szuhareva és Kirill Szavcsenkov művészek, valamint Raimundas Malašauskas kurátor vasárnap közölték, hogy nem vesznek részt a Velencei Biennálé pavilonjának programában. Ahelyett azonban, hogy más művészt és kurátort választottak volna, az orosz pavilon végül úgy döntött, idén egyáltalán nem rendez kiállítást az áprilisban megnyíló biennálén.

„Az orosz pavilon zárva marad”

– közölték a pavilon szervezői az Instagramon közzétett bejegyzésükben.

Ez az ország művészeti életének intézményei által adott legújabb reakció, amelyek közül néhányan azzal tiltakoztak az ukrajnai megszállás ellen, hogy bezárták a művészeti kiállításokat, vagy szüneteltették a jövőbeli kiállítások munkálatait, írja az Artnews.

Oroszország egyik legjelentősebb művészeti helye, a moszkvai Garázs Kortárs Művészeti Múzeum, a hétvégén közölte, hogy leállítja az Anne Imhofnak, Helen Martennek és más nemzetközi hírű művészeknek szentelt kiállítások előkészítését. Eközben Ragnar Kjartansson néhány héttel a tervezett befejezés előtt bezárta a moszkvai GES-2 Művelődési Házban rendezett kiállítását.

Szavcsenkov és Szuhareva vasárnap a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közölte, hogy az Ukrajnában kibontakozó politikai helyzet miatt mondtak le az orosz pavilonról.

„Nincs helye a művészetnek, amikor civilek halnak meg rakétatűzben, amikor Ukrajna polgárai óvóhelyeken bujkálnak, amikor az orosz tüntetőket elhallgattatják”

– írták.

Malašauskas külön nyilatkozatban közölte, hogy litvánként, aki a Szovjetunióban élt annak 1989-es felbomlása előtt, képtelennek érzi magát a pavilon további szervezésére.

„Nem tudok tovább dolgozni ezen a projekten Oroszország katonai inváziójának és Ukrajna bombázásának fényében. Ez a háború politikailag és érzelmileg elviselhetetlen”

– írta.

A jelen állás szerint az ukrán pavilo sem nyit ki valószínűleg. Pavlo Makov művész, valamint Lizaveta German, Maira Lanko és Borisz Filonenko kurátorok a múlt héten azt nyilatkozták, hogy remélik, hogy a pavilont idén megrendezik, de a megszállás miatt

nem tudunk tovább dolgozni a pavilon projektjén, mert életveszélyben vagyunk”.

Maga a Biennále a múlt héten békefelhívást tett közzé:

Reményünket fejezzük ki, hogy a nemzetközi diplomácia erőt talál a közös békés megoldáshoz a lehető legrövidebb időn belül".