Ez az ország legdrágább utcája

Ez az ország legdrágább utcája

A pandémia miatti pillanatnyi megtorpanás újra újból az egekben vannak az ingatlanárak, most azt is megtudhatjuk, hol vannak a legdrágább és a legolcsóbb lakások az országban.


Az ingatlan.com részletes, a KSH statisztikáin alapuló kimutatásából kiderült, hogy a legértékesebb közterület Magyarországon továbbra is Budapest I., II., V. és XII. kerülete. 500 ezer hirdetés adatait elemezték, így kiderült az is, hogy melyek a legolcsóbb és a legdrágább utcák.

A legdrágább utca

budapest vorosmarty ter

A Vörösmarty tér idén már csak a második legdrágább környék

Fotó: Dimitris Kamaras/Flickr

A Rózsadomb mindig is a luxus szinonimája volt, a Vérhalom tér környéke csendes, kellemesen zöld, mégis közel van a belvároshoz, a társasházak közt rengeteg történelmi és modern villát találunk.

Ez lett az ország bajnoka, már ami az árakat illeti: átlagosan kétmillió forintba kerülnek itt a lakások négyzetméterenként.

A második helyezett a 2019-ben még listavezető Vörösmarty tér az V. kerületben, itt érezhető a pandémia miatti belvárosi árcsökkenés, két éve még 1,6 millió forint volt a négyzetméterár, ma már "csak" 1,4 millió. A harmadik helyen az innen néhány méterre található Dorottya utca áll 1,38 millió forinttal. A Dorottya utca is volt már listavezető, akkor 1,6 millióval.

Toplistás még az I. kerületi Úri utca, a II. kerületi Szeréna út, az V. kerületi Szalay utca, valamint a XII. kerületből a Tóth Lőrinc utca, a Gyöngyvirág út és a Mártonhegyi út, 1,26-1,377 millió forintos négyzetméterenkénti ár közt mozognak itt az ingatlanok.

És a legolcsóbb

Óriási a kontraszt a fővárosi áraknál: a legolcsóbb ingatanokért mindössze 220 ezer forintot kérnek négyzetméterenként, a legolcsóbb címet a XXIII. kerületi Külső Vörösmarty utca vitte el. Utána jött a XX. kerületi Honvéd utca 249 ezerét és a X. kerületi Korponai utca 254 ezer forintért.

Vidéken is  nagy a verseny

Nem a nagyvárosok diadalmaskodtak a vidéki négyzetméteráraknál: a megosztott első hely az osztrák határhoz közel eső Zsiráé és a fonyódi Fürdő utcáé 1,08 millió/négyzetméterért. Nem meglepő módon balatoni címekkel folytatódik a lista: a balatonfüredi Erkel Ferenc utca 1,02 millióval, a siófoki Deák Ferenc sétány pedig 966 ezer forinttal. A lista másik végén a borsodi Rudabánya Árpád utcája és a Bács-Kiskunban lévő Borota áll, itt kapni az egész országban a legolcsóbban lakást, már 21 ezer forintos négyzetméterárért.