Nő kalapban áll egy művészeti galériában és fényképez

Amikor a serdülőkor ösztönös lázadása művészetté fejlődik

2022. július 21. óta látogatható az „SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh” címú tárlat a GalleryMAX-ban. A kiállításban a graffiti szubkulturális és organikus fejlődését rendkívül érdekes történeteken keresztül ismerhetik meg a vizualitásra fogékony látogatók. Olyan alkotók munkái láthatók a térben, mint Árvay Márton - Trans One, Blik Dániel, Fork Imre, Rapa 73, Soopercrapz, Tóth Balázs, vagy épp a Void.


A Graffiti szubkultúra hatalmas, organikusan fejlődő, univerzális platform. A műfaj és benne minden alkotó, behatárolhatatlan, ösztönös, integráns individuum. Egyéni és egyedi történetek, inspirációk sokaságának hordozója. Egyszerre van jelen a vidékeken és a nagyvárosokban, titokban férkőzik be a tudatalattinkba. Bárki számára hozzáférhető, érthető, a maga módján könnyen e sajátos világ részesévé válhat.

Divatjelenségként és szubkultúraként a nyugati világban az 1960-as évektől terjedt el, bár a korai street art példái már Brassai „Párizs, éjszaka" című albumában megjelentek, s tudjuk, a Pasquino szoboralakján ilyen utcai kommunikáció már az antikvitásban is létezett Rómában. Az 1980-as években Basquiat és Keith Haring emelték a műfajt az egyetemes képzőművészet szintjére. Magyarországon a rendszerváltás után, az 1990-es években élte fénykorát. Azóta is folyamatosan korrelál a képzőművészettel és egyre nagyobb hatást gyakorol az alkalmazott művészetekre.

A Gallery MAX „SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh." című kiállítás anyaga nem archaizál, nem tematizál, csupán jó ízűen válogat, esztétikus sokszínűséget mutat. Néhány érdekes történetet láttat, amelyek jól illusztrálják a műfaj meghatározó szerepét a kortárs vizuális kultúrában.

A Max City gal\u00e9ri\u00e1j\u00e1ban sok ember

A kiállító alkotók

0036 Mark, Árvay Márton - Trans One, Blik Dániel, FORK Imre, Horváth Attila – Official, Classic, juditbernadett79, Lachner Ádám, Miss KK, MNU, Nikon One, Petyka, Plank Antal – Mirones, Rapa 73, Soopercrapz, Tóth Balázs, Void

A tárlat a Max City Bevásárlóközpont GalleryMAX kortárs kiállítóterében látogatható nyitvatartási időben 2022. szeptember 20-ig.

Nyitókép: Shutterstock