Fehér tárnyéron evőeszközök és egy vekkeróra – időszakos böjt

Az időszakos böjt egy könnyebb alternatívája is hatásos lehet

Az időszakos böjt nem csak a fogyás egy hasznos eszköze, hanem bizonyítottan számos, az anyagcsere egészségével kapcsolatos előnye van. Mégis, sok ember számára kihívást jelenthet az időszakos böjt, különösen, ha az étrend 5:2 változatát követik, ahol a kalóriák mennyiségét a hét két napján szigorúan korlátozzák.

Egy új tanulmány azonban azt mutatja, hogy nem kell szigorúan korlátozni a kalóriabevitelt ahhoz, hogy az időszakos böjt anyagcsere-előnyei érvényesüljenek. Már a heti kétszeri szénhidrátbevitel korlátozása is elegendő lehet ahhoz, hogy javítson az anyagcsere állapotán.

Úgy tűnik, hogy az időszakos böjt azért olyan előnyös az egészségre, mert megváltoztatja az anyagcserénket. Étkezés után szervezetünk a posztprandiális állapotba (a normális étkezés utáni 1-3 órás periódus) kerül, amikor az anyagcserénk arra készteti sejtjeinket, hogy szénhidrátokat használjanak fel azonnali energiaforrásként, miközben a szénhidrátok egy részét, valamint a zsírokat elraktározzák későbbi felhasználásra.

A posztabszorpciós fázisban (6-24 órával az utolsó táplálkozás után) azonban anyagcserénk átáll arra, hogy a zsírraktáraink egy részét használja fel energiaként. Ebben a tekintetben az időszakos böjt jobb egyensúlyt biztosít az energiaforrásaink között, jobb metabolikus rugalmassághoz vezet, ami pedig jobb kardiometabolikus egészséggel jár együtt.

Más szóval, ez a szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatát jelenti.

Az Adam Collins, a Surrey Egyetem táplálkozástudományi docense által vezett új tanulmányhoz Collins és kollégái korábban lefuttattak egy vizsgálatot, hogy bemutassuk a böjt hatását a szervezetre. Ennek során megfigyelték, hogy mind a teljes böjtöt, mind a súlyos kalóriaszűkítést (az egyes személyek napi kalóriaszükségletének csak körülbelül 25 százalékát fogyasztották) követő napot követően a szervezet másnap jobban tisztította és elégette az elfogyasztott teljes angol reggeli zsírját.

A böjt a szervezetet a szénhidrátok felhasználásáról a zsír felhasználására irányította át, amely hatás a böjt alatt és másnap is folytatódott.

Ez is érdekelhet: Vajon tényleg biztonságos a katonai diéta? Itt az igazság!

Sal\u00e1ta, mellette kal\u00f3riasz\u00e1ml\u00e1l\u00f3 alkalmaz\u00e1s az okostelefon k\u00e9perny\u0151j\u00e9n

Fotó: asiandelight/Shutterstock

A kutatók az időszakos böjt hatását kalóriában egyező vagy kalóriaszegény étrenddel is összehasonlították. Mindkét csoport addig követte a diétát, amíg testsúlyuk 5 százalékát el nem veszítették. Annak ellenére, hogy mindkét csoport testsúlyának ugyanannyi 5 százalékát veszítette el, és ugyanolyan ütemben,

az időszakos böjtölést folytató csoport anyagcsere-kezelésében nagyobb javulást tapasztaltak, az előző kísérlethez hasonlóan.

Más kutatók, akik összehasonlították az időszakos böjtölés 5:2 változatának hatásait egy kalóriaszegény, kalóriaszegény étrenddel, szintén azt találták, hogy a böjt jótékonyan hat az anyagcsere egészségére.

Miért van olyan jótékony hatással az időszakos böjt az anyagcsere egészségére?

Az 5:2 szakaszos böjt diétát követő emberek számára a tipikus böjtnapok természetüknél fogva nagyon alacsony kalóriatartalmúak – mindössze néhány száz kalóriát jelentenek naponta. Mivel az emberek ilyen kevés kalóriát fogyasztanak a böjti napokon, ez azt is jelenti, hogy nagyon kevés szénhidrátot fogyasztanak.

Mivel az étkezés utáni állapotot a szénhidrátok elérhetősége szabályozza, felmerül a kérdés, hogy vajon a kalóriakorlátozás vagy a szénhidrátkorlátozás okozza-e az anyagcsere-hatást a szakaszos böjtölés során.

Collins-ék egy tizenkét túlsúlyos és elhízott résztvevő bevonásával végzett vizsgálatban a kísérleti személyeknek az egyik napon nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet, míg egy másik napon erősen kalóriaszegény étrendet adtak (körülbelül 75 százalékkal kevesebb kalóriát, mint amennyit normális esetben fogyasztanának)

Mindegyik koplalós nap után magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú ételt adtak a résztvevőknek (hasonlóan egy angol reggelihez), hogy lássák, mennyire könnyen égeti el a szervezetük a zsírt.

„Azt találtuk, hogy a zsírégetésre való áttérés és a magas kalóriatartalmú étkezés jobb zsírkezelése közel azonos volt mind a hagyományos, kalóriaszegény „böjtös” napot, mind az alacsony szénhidráttartalmú napot követően. Más szóval a szénhidrátok korlátozása ugyanolyan kedvező anyagcsere-hatásokat válthat ki, mint a böjt”

– írja Collins a ScienceAlertben megjelent cikkében.

Fontos lenne, hogy további vizsgálatokat végezzenek nagyobb létszámú résztvevői csoporton, hogy megerősítsék ezeket az eredményeket.

Az időszakos böjtölő diéták esetében a böjtnapokon a kalóriák szigorú korlátozása növelheti a táplálkozási hiányosságok kockázatát, ha nem vagyunk körültekintőek. Hasonlóképpen kiváltója lehet a rendellenes táplálkozásnak.
A szigorú szénhidrátkorlátozást hosszú távon is kihívást jelenthet betartani, és egészségtelen félelemhez vezethet a szénhidrátoktól.

Az időszakos böjtölés és a folyamatos szénhidrátkorlátozás másik korlátját az jelentette, hogy a fogyás valószínű eredmény. Éppen ezért ezek a megközelítések nem általános előnyösek azok számára, akiknek fogyás nélkül kell javítaniuk az egészségi állapotukon, vagy akik a súlyukat szeretnék megtartani.

Collins-ék jelenleg az időszakos szénhidrátkorlátozó étrend, vagy az alacsony szénhidráttartalmú 5:2 megvalósíthatóságát tesztelik. Tehát ahelyett, hogy a kalóriákat heti két napon korlátoznák, hetente kétszer korlátoznák az elfogyasztott szénhidrátok számát. Ha ez előnyösnek bizonyul, akkor ez a böjt előnyeit kínálná anélkül, hogy a „böjti” napokon korlátozná a kalóriákat.

(ScienceAlert)

Nyitókép: nadianb/Shutterstock