fiatal kínai lány

​Ilyen a kortárs kínai divat – Louis Shengtao Chen új kollekciója

Louis Shengtao Chen bemutatta első tavaszi ruhakollekcióját a Shanghai Fashion Weeken. A fiatal divattervező Kína egyik legígéretesebb tehetsége, nézzük meg ruháin keresztül, milyen is a kortárs kínai divat világa!
A divat világában jártas szemlélők nem mondanák meg, hogy Chen csupán 2020-ban indította el saját márkáját, miután lediplomázott a Central Saint Martins-ben. Kifutóját nézve elkápráztat minket elegáns választásaival.

Színválasztásai, kombinációi és szokásostól eltérő vágásai könnyen kifejezik a még nagyon fiatal divattervező zabolázatlan természetét, és nyers, korlátok nélküli stílusát.

Chen elmondása szerint sokban hatott rá a kínai kultúra, és ezek láthatóan bele vannak építve művészetébe. Ruhái tükrözik a jelentőségét az egyedi stílus és identitás kifejezésének.

„Amikor visszatértem Kínába és elkezdtem a saját üzletemet, akkor rengeteg férfit láttam viselni ezeket az egyberuhákat. Nagyon jól néztek ki bennük, és meghatottak"

—idézte fel a VOGUE cikkében.

Tekintve, hogy a szakmában is sokan felfigyeltek a Kínában teret hódító stílusokra, így a továbbiakban néhány irányzatra szeretnénk kitérni, amelyek nagyon népszerűek az ország teljes területén.

Sima és pasztell gót

g\u00f3t st\u00edlus\u00fa t\u00e1rsas\u00e1g bulizik

Fotó: Unsplash/Louie Castro-Garcia

A gót divatirányzat és szubkultúra az 1980-as évek Amerikájából származik. A viktoriánus divat ihlette, ehhez társult hozzá a teljesen fekete ruhadarabok és a füstös smink viselése. A pasztell gót nagyjából pontosan veszi át ezeket a stílusjegyeket, lényegében ötvözi a sötét árnyalatokat aranyos, színes elemeivel.

E-boy és E-girl

Ennek a stílusnak a követői szemmel láthatóan igyekeznek örökre fiatalnak látszani, és rajongásaikat szeretik kifejezni öltözködésükben is. Különböző rétegeket ötvöznek benne, felfedezhetőek a deszkás stílus jegyei, a K-pop hatása és az anime kultúra is.

Kabátokat, pulcsikat nagy Dr. Martens bakancsokkal vegyítenek gyakran. Sminkjükkel fiatalítani próbálnak magukon, egy kis pírt tesznek az orrukra, valamint az arcukra. Az E-lányok viseletében gyakori még a magániskolákra jellemző egyenruhaszerű diáklányszerelés.

Hiphop

Nemcsak zenei műfajként gyakorolt hatást a kultúrára, hanem abból a szempontból is, hogy hogyan öltözködtek az előadók, hiszen világszerte utánozni kezdték őket. A baseballsapkák, sokzsebes nadrágok, láncok és bő pólók hatalmas kulturális változást hoztak Kína utcai divatjára is.

És végül, a tradicionális öltözködés

Hanfu st\u00edlus\u00fa ruh\u00e1ban \u00e1ll\u00f3 l\u00e1ny lampionnal a kez\u00e9ben

Unsplash/ J Lyu

Az ottani öltözködés mindig kiemelkedett színeivel, sziluettjeivel és egyedi stílusával. Ez a legegyedibb az országban, és nem más hatások ihlették. A legjelentősebb divatstílus, a Hanfu 2019-ben visszatért, és újra teret hódít magának. A legtöbb Hanfu ruha ma a hagyományos sziluettből készül, de modern megjelenéssel. A régi öltözékkel ellentétben a mostani verzió nem rendelkezik annyi réteggel.

Forrás: Local Talk News