halasz rita margo dij

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkönyveseknek járó díjat idén Halász Rita kapta az elsöprően jó kritikákat kapott Mély levegő című kötetéért.


Korábban megírtuk, hogy sorozatot készítenek Halász Rita Mély levegő című regényéből, most pedig megkapta a legjobb elsőkönyveseknek járó Margó-díjat. A díjat csütörtök délután adták át a Várkert Bazárban zajló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A legjobb első prózakötetek idei listáján a szakmai zsűri a legjobb három alkotás közé Halász írása mellé Gazda Albert Leningrád és Gurubi Ágnes Szív utca című regényét választotta. A zsűri tagjai Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója voltak. A díjjal 500 ezer forintos pénzjutalom, a Bookline jóvoltából 10 millió forint értékű médiatámogatás, próbafordítás, valamint 2022-ben egy önálló est a Művészetek Palotájában.

„Halász Rita mondatai pont olyan rövidek és mélyek, mint a levegő, ami beakad két bordánk közé és nem enged kiegyenesedni minket." – írta a könyvről a Könyves Magazin.

A Margó-díj 2021-es kiírásának 10 legjobb könyve:

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog

Balássy Fanni: Hol is kezdjem

Böszörményi Márton: Meixner Józsefné apoteózisa

Gazda Albert: Leningrád

Gurubi Ágnes: Szív utca

Halász Rita: Mély levegő

Angela Murinai: Mikor feltámad a szél

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Szarka Károly: Az én hibám

Szűcs Péter: Dharma

halasz rita mely levego konyvborito

Fotó: Jelenkor Kiadó