A fiatal Károly király és néhai felesége, Diána hercegné

Íme az eredeti videó, melyen a fiatal Károly király breaktáncol!​

A korona új évadjában látható az érdekes jelenetsor, ahol egy rendezvényen a tömeg a táncparkettre invitálja a Károly királyt alakító Dominic Westet. Ott a karakter ahelyett, hogy megilletődve nézné az embereket, inkább jómaga is breaktáncolni kezd. Mi történt valójában azon az alkalmon?


Ez az esemény a valóságban is szinte teljesen így történt. A szóban forgó epizód végén komoly hangsúlyt fektetnek a Prince's Trust alapítványra és annak céljára. A szervezet fő törekvése, hogy támogassa a felnőtté válás előtt álló fiatalokat. A jelenetben egy jótékonysági rendezvényen Károly herceg egy beszédet tart, melyben elmondja, hogy jómaga is megérti, milyen az, amikor igazságtalanul ítélik meg az embert.

Az ezzel a rendezvénnyel összekötött Youth Meets Industry kurzuson hívták be a herceget táncolni, a kihívást pedig teljesítette. Az Associated Press így írt a történtekről 1985-ben:

„Félredobva a királyi illemet, Károly herceg térdre ereszkedett egy csapat fiatal mellett egy munkanélkülieknek tartott workshopon, és csatlakozott hozzájuk breaktáncolni.”

A jelenet egyébként eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, hanem a karaktert alakító színész hívta fel az írók figyelmét erre a popkultúrális jelentőséggel bíró pillanatra. Westet lenyűgözhette az, hogy a herceg le tudta vetkőzni a korona által rányomott terheket, majd félredobva az illemet képes volt megmutatni egy addig ismeretlen oldalát is.

„Tényleg van benne spiritusz. Tudta, hogy nevetségesen fog kinézni, de látszik, hogy Károlyban van egy bizonyos versenyszellem — különösen fiatalabb korában —, különösen, ha sportról van szó. Elég vakmerő síelő volt, és lovagolt is.

Fizikailag nagyon bátor, és ezt láthatjuk abban a gyötrelmes pillanatban, amikor egy klubban volt, és felkérték, hogy táncoljon azokkal a zseniális táncosokkal. Szóval imádom ezt a pillanatot. Úgy gondoltam, hogy nagyon sokat elárul róla”

— olvashatjuk Dominic West szavait a Vanity Fair cikkében.

Érdemes megjegyezni, hogy a Károly herceget megtestesítő színész a való életben a Prince's Trust nagykövete, éppen emiatt kétséges volt, hogy alakítása miatt hitelesen megmaradhat-e a posztján. Már az évad promóciójának kezdetén felajánlotta lemondását, ha esetleg összeférhetetlenség gyanúja állna fenn.

Szerencsére az uralkodó magántitkárjától azt a választ kapta, hogy színészként olyan szerepet vállal, amilyet szeretne, a műsornak pedig semmi köze nincsen a szervezet munkásságához.

Nyitókép: Getty