Gyümölcslevet ivó bő és férfi

Ezt igyuk a bélrendszer egészségéért egy gasztroenterológus szerint

Dr. Joseph Salhab gasztroenterológus nemrég megosztotta kedvenc gyümölcslevét, amely bizonyítottan bőséges egészségügyi előnyökkel jár, többek között pozitív hatással van a bélrendszer egészségére.


„Nem vagyok a legtöbb gyümölcslé rajongója. A legtöbb gyümölcslé eltávolítja azokat a jótékony vegyületeket, amelyeket a gyümölcsök általában adnak. Azonban kivételt képeznek számomra az antioxidánsokban és polifenolokban gazdag gyümölcslevek”

– írja Salhab Instagram-posztjában.

Az orvos különösen szereti a fanyar cseresznyelevet, mivel egy friss kutatás szerint a gyümölcslé a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél segít csökkenteni a gyulladásos markereket, valószínűleg a magas antocianin- és klorogénsav-tartalma miatt.

„A bélbaktériumok képesek arra, hogy a bélben gyulladáscsökkentő vegyületeket állítsanak elő [a polifenolokat]”

– magyarázza Salhab a videóban.

A bélbarát formula nem az egyetlen ok, amiért érdemes kipróbálni a gyümölcslevet, mondja az orvos:

„Esténként is megiszom, mert természetes melatoninforrás.”

A gasztroenterológus azt ajánlja, hogy a gyümölcslevet hígítsuk fel jeges vízzel, hogy hidratáló italt kapjunk, ami segít az elalvásban.

Csereszcseszemek egy t\u00e1lban, mellette cseresznyel\u00e9

Fotó: Jane Vershinin/Shutterstock

A fanyar cseresznyelé önmagában vagy hígítva is fogyasztható, hogy kiaknázza előnyeit, vagy feldobhatjuk egy mocktailban. Mindkét esetben ügyeljünk arra, hogy 100%-os gyümölcslevet vásároljunk és ne gyümölcslé-sűrítményt, tanácsolja az orvos.

„A gyümölcslevek gyakran magas kalóriatartalmúak lehetnek, ezért nem kell túlzásba vinni – készítsd el magad, vagy válassz olyat, amelyik nem tartalmaz hozzáadott cukrot”.

Míg a magas hozzáadott cukorbevitel olyan tüneteket okozhat, mint a krónikus fáradtság, a túlzott szomjúság és a súlygyarapodás, addig a természetes cukorforrások, mint a gyümölcsök, tápanyagsűrűségük miatt éppen ellenkező hatást válthatnak ki. Ne féljünk tehát a természetes cukortól; ha kerüljük, azzal alapvető egészséges tápanyagokat hagyhatunk ki az étrendünkből.