Színes gyógynövények és fűszerek sötét háttéren

A csípős étel lehet az egészséges bélrendszer megoldása?

Egy marék mogyoró és néhány csipetnyi gyógynövény és fűszer egészséges bélműködést eredményezhet.

Az emberi gyomorban és bélrendszerben több trilliónyi, baktériumok, vírusok és gombák több száz vagy ezer fajából álló, egyedi mikroorganizmus – bélmikrobiom – él, melyre a tudósok támogató szervként tekintenek rá.

Az étrend, a testmozgás és a gyógyszerek csak néhány olyan tényező, amelyek befolyásolhatják az ember bélrendszerének összetételét, vagyis minden egyén bélközössége egyedi.

Ha a bélmikrobiomot nem tápláljuk és nem megfelelő módon ápoljuk, a káros mikrobák elszaporodhatnak, míg a szimbiózisban élő mikrobáknak nagyobb gondot okoznak az olyan feladatok, mint az immunrendszerünkkel való foglalkozás és a táplálékunk lebontása.

A tudósok még mindig próbálnak rájönni, milyen jellemzői vannak a legegészségesebb bélközösségeknek, de a kutatások előrehaladtával egyre jobb képet kapnak.

„A kutatások kimutatták, hogy a sok különböző mikrobával rendelkező emberek jobb egészségnek örvendenek és jobban táplálkoznak, mint akiknek nincs sokféle baktériumuk”

– mondja Penny M. Kris-Etherton táplálkozáskutató a ScienceAlertnek.

Míg az étrendek esetében általában olyan alapvető dolgokra gondolunk, mint a zöldségek és a húsok, a kulturális és személyes preferenciáink jelentős mértékű eltérése az ételeink ízesítésén múlik.

Kris-Etherton és kollégái a Penn State Universityn az elsők között tanulmányozták a gyógynövények és fűszerek az emberi bélrendszer összetételére tett hatását.

Tanulmányukban 54 felnőtt, szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett résztvevő vett részt egy négyhetes, randomizált, kontrollált táplálkozási kísérletben, melyben mindenki ugyanazt az általános, az átlagos amerikai étrendet követte, azzal a különbséggel, hogy Egyes résztvevőknek 0,5 gramm fűszer keveréket kellett hozzáadniuk az ételeikhez, míg másoknak 3,3 grammot vagy 6,6 grammot.

A keverékben fahéj, gyömbér, kömény, kurkuma, rozmaring, oregánó, bazsalikom és kakukkfű volt megtalálható. A kontrollcsoportot eközben arra kérték, hogy egyik fűszert se tegyék az ételükre. A résztvevőktől a vizsgálat előtt és után vett székletmintákból kiderült, hogy a több fűszert tartalmazó étrendben általában nagyobb a baktériumok sokfélesége.

„Az átlagos amerikai étrend messze nem ideális, ezért úgy gondolom, mindenki profitálhatna a fűszerek és gyógynövények hozzáadásából. Ez egyben egy módja annak is, hogy csökkentsük a nátriumot az étrendünkben, de úgy ízesítjük az ételeket, hogy azok ízletesek, sőt, ízletesek legyenek”

– fogalmazott Kris-Etherton.

Az új eredmények alátámasztják a legújabb kutatásokat, melyek azt sugallják, hogy a gyógynövények és fűszerek az emberi bélben egészséges baktériumokat tápláló, természetes prebiotikumok.

2019-ben egy randomizált, placebo-kontrollált, úgynevezett double-blind kísérlet (sem a résztvevők, sem a kutató nem tudja, hogy a résztvevők melyik kezelést vagy beavatkozást kapják,) megállapította, hogy egy 5 grammos, fahéjat, oregánót, gyömbért, fekete borsot és cayenne-borsot tartalmazó fűszerkeverék kapszulája heteken belül megfigyelhető változásokat váltott ki a bél mikrobiomjában. Az újabb vizsgálatban azonban a fűszerkeverék kissé eltérő volt, melyet közvetlenül a résztvevők napi étkezésébe építettek be.

Azoknál, akik közepes és nagy mennyiségű fűszert tartalmazó ételeket ettek, (körülbelül napi 3/4 teáskanálnak és körülbelül napi 1 1/2 teáskanálnak felel meg), nagyobb bőségben mutatták ki a Ruminococcaceae nevű bélbaktériumot. Ez a mikrobafaj általában nagyobb számban fordul elő az egészségesebb emberi felnőttekben, bár pontos szerepe a bélrendszerben bizonytalan.

Azoknál a kísérleti személyek, akik a vizsgálat során fűszereket ettek, a gyulladáskeltő molekulák alacsonyabb számát is kimutatták a bélben, ami lehetséges gyulladáscsökkentő hatásra utal.

További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy pontosan mely fűszerek hatnak a bélmikrobákra és miért, de nem ez az egyetlen olyan étrend-kiegészítő, amely a jelek szerint fokozza bizonyos bélbaktériumok működését. Egy szintén a Penn State Universityről származó, randomizált, kontrollált kísérlet vizsgálta nemrég először a földimogyoró mikrobiótára gyakorolt hatását.

Az 50 felnőtt bevonásával végzett hathetes kutatásban mindenki ugyanazt a napi étrendet követte. A résztvevők minden nap végén, vacsora után, de lefekvés előtt a résztvevők vagy 28 gramm száraz pörkölt, sótlan földimogyorót ettek, vagy egy kis sajtot és kekszet. Megállapították, hogy a mogyorót fogyasztók bélrendszerében, akárcsak az előző vizsgálatban szereplő fűszerek esetében, a Ruminococcaceae baktériumok szignifikánsan nagyobb mennyiségben voltak jelen a vizsgálat végén.

Bár a bélmikrobiomról még mindig sok minden nem világos a tudósok számára, egyelőre valószínűleg nem árt, ha egy csipetnyi fűszert teszünk az étrendünkbe, sőt, talán még segít is.

Nyitókép: Shutterstock