
5 népszerű étel, ami jobban kikészíti a bélrendszeredet, mint hinnéd
Bár néha nagyon jól esik bedobni egyet ezekből az ízletes ételekből, az orvosok és táplálkozási szakértők szerint érdemes őket kerülni, különösen, ha figyelünk a bélrendszerünk egészségére.
Minden amit megeszel, végighalad a beleiden, így valószínűleg nem meglepő, hogy az étrended hatással lesz a bélrendszered egészségére. A bélben több trillió baktérium, vírus, gomba és egyéb mikroba él, amelyek az elfogyasztott ételekből táplálkoznak.
„A bélmikrobiom kulcsfontosságú az általános jóllét szempontjából, mivel számos fontos funkciót lát el, például hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez, az anyagcseréhez ráadásul még a kognitív funkciókhoz is. A mikrobiota egyik legfontosabb feladata, hogy megvédje a beleket az idegen kórokozóktól és a potenciálisan káros mikroorganizmusoktól.”
– mondja Alma Simmons, a The Ohio State University Wexner Medical Center regisztrált dietetikusa.
Sajnos nem minden étel kedvez a bélrendszerednek és annak mikrobiomjának.
„A puffadás, görcsök, hasmenés és székrekedés senkinek sem kellemes. Egy egészségtelen bélrendszer befolyásolja az emésztést, az energiaszintet, a munkaképességet, a társas kapcsolatokat és még a mentális egészséget is.”
– mondja Anish A. Sheth, a Penn Medicine orvosa és a Princeton Medical Center gasztroenterológiai osztályának vezetője.
Az emésztőrendszered optimális működése érdekében Dr. Sheth azt javasolja, hogy igyál sok folyadékot és fordíts figyelmet a rendszeres mozgásra valamint a megfelelő alvásra! Emellett próbáld meg kerülni az alábbi ételeket, amelyek komoly károkat okozhatnak a bélrendszered egészségében.
Figyelmedbe ajánljuk! Ez a fajta étkezés befolyásolhatja az agyműködést
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Illusztráció
Fotó: Unsplash
Az ultrafeldolgozott ételek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket a hagyományos háztartásokban ritkán használunk. Ide tartoznak például az üdítők, a csomagolt rágcsálnivalók, a süteményporok és a fagyasztott pizzák.
„Az ultrafeldolgozott ételek tele vannak emulgeálószerekkel, hozzáadott cukorral, sóval és tartósítószerekkel, amelyek rombolják a bélrendszert. Ezek az adalékanyagok megzavarják a mikrobiomot és gyulladást okoznak, növelve olyan gyulladásos bélbetegségek kockázatát, mint a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa.”
– mondja Dr. Sheth.
Finomított gabonák
Fotó: Unsplash
Ide tartoznak például az instant tészták, fehér kenyér és a pizza.
„A finomított gabonák és a gluténtartalmú ételek csökkenthetik a bél mikrobáinak sokféleségét, ami számos egészségügyi problémával, például gyulladásos állapotokkal hozható összefüggésbe”
– mondja Simmons.
Cukorban gazdag ételek
Illusztráció
Fotó: Unsplash
Üdítők, édességek, sütemények, fagylalt. A kutatások szerint a túlzott cukorfogyasztás kedvez a bélrendszerben élő káros baktériumok elszaporodásának.
„A fruktózintoleranciával élők esetében bélgörcsök és hasmenés is jelentkezhet”
– teszi hozzá Dr. Sheth.
Sült ételek
Illusztráció
Fotó: Unsplash
A sokak által kedvelt fish and chips, vagy a vidámparkban kapható sült édességek sajnos gyakran tele vannak egészségtelen zsírokkal. A kutatások szerint a telített és transzzsírokban gazdag étrend csökkentheti a bél mikrobiomjának működését, elősegítve a káros baktériumok elszaporodását, ezzel hozzájárulva a krónikus betegségek kialakulásához.
Olvasd el ezt is! Nem az egészségtelenségük miatt kerüljük el főleg a gyorséttermeket
Alkohol
Illusztráció
Fotó: Unsplash
„Az alkoholfogyasztás – akár napi 1-2 ital is– növeli számos bélrendszeri rák kockázatát, beleértve a nyelőcső-, gyomor- és vastagbélrákot. A magas szénhidrát- és cukortartalom egészségtelen mikrobiomot eredményez, ami puffadáshoz, gázképződéshez és laza széklethez vezethet.”
– árulja el Dr. Sheth.
Borítókép: Shutterstock