Hamburgerek sült krumplival

Nem az egészségtelenségük miatt kerüljük el főleg a gyorséttermeket

Egy új kutatás szerint a fő ok, amiért az emberek elkerülik a gyorséttermi ételeket, nem az egészségtelenség, hanem egy mélyebb, lelki ok.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyorséttermi ételek nem tesznek jót, amit mi sem bizonyít jobban, mint az Egyesült Államokban milliókat érintő elhízás-járvány, valamint számos egyéb egészségühyi probléma. Egy új kutatás szerint azonban nem az egészségtelenség a fő ok, amiért az emberek elkerülik a gyorséttermi ételeket, sokkal inkább a bűntudat motiválja őket, írja a Science Alert.

Egy új tanulmányban, amelyben több mint 300 válaszadót kérdeztek meg online kérdőív segítségével, a kutatók arra törekedtek, hogy azonosítsák azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek megkülönböztetik azokat az embereket, akik rendszeres gyorsétterem-fogyasztónak vagy nem rendszeres fogyasztónak vallották magukat.

„A kutatásban az a hiányosság, hogy a gyorsételek fogyasztásának mellőzésének okai viszonylag ismeretlenek, kivéve azokat az anekdotikus feltételezéseket, amelyek szerint a gyorsételek alacsony tápértéke eltántoríthat ezen ételek fogyasztásától"

– magyarázza a tanulmányban a kutatás fő vezetője, Kiwon Lee vendéglátás-kutató vezette csoport.

Bár a tápanyag minősége vagy annak hiánya minden bizonnyal fontos tényező az emberek fejében, amikor a gyorsétteremről gondolkodnak, ez csak egy a sok lehetséges dolog közül, amit mérlegelünk, amikor a következő étkezést keressük.

A felmérésben a válaszadókat arra kérték, hogy jelezzék, mekkora jelentőséget tulajdonítanak a gyorsétteremhez kapcsolódó tételeknek, beleértve a funkcionális értékeket (pl. kényelem, íz, családiasság) és az érzelmi értékeket (pl. élvezet) számos egyéb kérdés mellett, az ételmérgezés kockázatától az állatjóléti aggályokig és a gyorséttermi termelés környezeti hatásaiig.

A kutatók két kulcsfontosságú megkülönböztető tényezőt találtak a gyorséttermi fogyasztásra, melyből az egyik az idő volt, melynek kapcsán sokan számoltak be a gyorsételt ritkán fogyasztók közül arról, hogy hajlamosak gyorséttermi ételeket fogyasztani „véletlen helyzetekben”, például amikor szorít az idő, utazás során vagy ha nincs semmi a hűtőben otthon.

Ezzel szemben azok az emberek, akik önként választják rendszeresen a gyorséttermi étkezést, valószínűleg nem „véletlenül” teszik ezt annyira. A második megkülönböztető tényező jóval egyértelműbben megmagyarázza, miért nem esznek ilyen helyeken a nem rendszeres gyorséttermi fogyasztók: a bűntudat az, ami leginkább távol tartja őket a gyorséttermektől.

„A nem rendszeres fogyasztókat az jellemezheti, hogy bűntudatot éreznek a gyorsételek fogyasztása miatt, és sikeresnek érzik magukat, ha nem fogyasztanak gyorséttermi ételeket. Érdekes módon az egészségtelenség, amelyet gyakran a gyorséttermi ételek egyik fő problémájaként kezelnek, és amelyet az anekdoták szerint a gyorsételek elkerülése fő okának tekintenek, nem befolyásolta a rendszeres és a nem rendszeres fogyasztók megkülönböztetését"

– magyarázzák a kutatók.

Ez az eredmény azt mutatja, hogy a rossz táplálkozási minőség ismerete nem elegendő ahhoz, hogy valaki gyorséttermi fogyasztási szokásait befolyásolja, amit korábbi kutatások is kimutattak.

„Feltételezhető, hogy a gyorséttermi ételek egészségtelenségének észlelése csak akkor vezet a fogyasztás elkerüléséhez, ha az észlelést más okok kísérik, amelyek a gyorsételek fogyasztásának abbahagyását célozzák – például az eredményeink szerint a bűntudat érzése"

– írja a csapat.

A kutatók elismerik, hogy vizsgálatuk mintaszáma viszonylag kicsi volt, így az eredmények általánosítása során óvatosságra van szükség.

Nyitókép: Unsplash / Shaafi Ali