Úgy tűnik, mindig is rosszul ettük a hamburgert

Úgy tűnik, mindig is rosszul ettük a hamburgert

A hamburger a gyorsételek kvintesszenciája: szaftos, zamatos hús, ropogós salátával, olvasztott sajttal és pikáns szószokkal körítve. Az élelmiszerszakértők szerint mégis rosszul fogyasztjuk őket.


Úgy tűnik, hogy valójában a hamburgereket a tálalás után meg kellene fordítani és fejjel lefelé kellene őket enni. Az oka pedig egyszerű: azért kell fejjel lefelé enni, hogy a lehető legízletesebb és legzamatosabb falatokat kapjuk – és mindennek a zsemlével van köze.

Simon Dukes, a Burger Lad alapítója az Insidernek elmagyarázta:

A korona (a zsemle teteje) általában vastagabb (és ezért erősebb), mint az alja, ezért a jobb evési élmény érdekében valójában fejjel lefelé kell fordítani, ha meg akarod enni.

Alapvetően a teteje jobban fel tudja szívni az összes finom, ínycsiklandó burgerlevet.

​Hogyan és miért kell megfordítani a hamburgert?

Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a hamburger megfordítása nagyon is logikus. Először is, megakadályozza, hogy a zsemle átázzon. A hamburgered szaftja alapvetően az alsó zsemlébe szivárog, és pépessé teszi azt. Ha azonban megfordítod a hamburgert, és a felső zsemle kerül alulra, az ropogós marad, és átázás nélkül élvezheted az ízeket.

egy fejjel lefel\u00e9 ford\u00edtott hamburger

Fotó: Shutterstock

Az Insider riportjában Dukes tovább magyarázta elméletét:

A korona így megtartja a súlyát, és kisebb a valószínűsége, hogy szétesik a kezedben. Egy igazi hamburger ínyencnek mindig fejjel lefelé kell megennie a hamburgerét. Ez biztosítja, hogy minden egyes falatot átjárjon a hamburgerhús és a feltét gazdag íze.

De vajon mikor kell megfordítani a hamburgert? Bár nincs egyértelmű válasz, egyes ínyencek arra esküsznek, hogy amint megkapják a burgert, meg is fordítják azt, hogy elkerüljék, hogy a szószok beszivárogjanak a zsemlébe. Mások azt javasolják, hogy elég akkor megfordítani, amikor a szájadhoz emeled.

Inkább próbáld ki mindkét módszert, és nézd meg, hogy neked mi válik be, attól függően, hogy mekkora és mennyire van megrakva feltétekkel a hamburger.

​Nem mindenki támogatja a fejjel lefelé fordított hamburger ötletét

Bár a hamburgerevés hackje tökéletes gyógyírnak tűnhet a piszkos kezek és a leejtett feltétekkel és szószokkal teli tányérok ellen, nem mindenki támogatja. Dan Pashman, a The Sporkful podcast házigazdája a következőképp vélekedik:

A hús a sztár. Nem akarom, hogy a nyelvem először a vastag kenyérdarabbal találkozzon, amit a paradicsom, a saláta és a hagyma követ.

Sőt, másik szerint, ha a hamburgered szétesik, és nehéz megenni, az az étterem hibája, nem a tiéd. Ha azonban az otthoni hamburgerkészítésnél szeretnéd elkerülni ezt a helyzetet, Pashman két egyszerű megoldást ajánlott:

Először is, szerezz be jó minőségű zsemléket, és pirítsd meg őket, hogy a vastagabb stabilabbak legyenek! Ezután ügyelj arra, hogy a sajtot a szószok alá helyezd, így az létrehoz egy tömítést, és nem folyik annyi lé közvetlenül az alsó zsemlére!

Forrás: The Daily Meal

Nyitókép: Shutterstock