
Úgy tűnik, mindig is rosszul ettük a hamburgert
A hamburger a gyorsételek kvintesszenciája: szaftos, zamatos hús, ropogós salátával, olvasztott sajttal és pikáns szószokkal körítve. Az élelmiszerszakértők szerint mégis rosszul fogyasztjuk őket.
Úgy tűnik, hogy valójában a hamburgereket a tálalás után meg kellene fordítani és fejjel lefelé kellene őket enni. Az oka pedig egyszerű: azért kell fejjel lefelé enni, hogy a lehető legízletesebb és legzamatosabb falatokat kapjuk – és mindennek a zsemlével van köze.
Simon Dukes, a Burger Lad alapítója az Insidernek elmagyarázta:
A korona (a zsemle teteje) általában vastagabb (és ezért erősebb), mint az alja, ezért a jobb evési élmény érdekében valójában fejjel lefelé kell fordítani, ha meg akarod enni.
Alapvetően a teteje jobban fel tudja szívni az összes finom, ínycsiklandó burgerlevet.
Hogyan és miért kell megfordítani a hamburgert?
Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a hamburger megfordítása nagyon is logikus. Először is, megakadályozza, hogy a zsemle átázzon. A hamburgered szaftja alapvetően az alsó zsemlébe szivárog, és pépessé teszi azt. Ha azonban megfordítod a hamburgert, és a felső zsemle kerül alulra, az ropogós marad, és átázás nélkül élvezheted az ízeket.
Fotó: Shutterstock
Az Insider riportjában Dukes tovább magyarázta elméletét:
A korona így megtartja a súlyát, és kisebb a valószínűsége, hogy szétesik a kezedben. Egy igazi hamburger ínyencnek mindig fejjel lefelé kell megennie a hamburgerét. Ez biztosítja, hogy minden egyes falatot átjárjon a hamburgerhús és a feltét gazdag íze.
De vajon mikor kell megfordítani a hamburgert? Bár nincs egyértelmű válasz, egyes ínyencek arra esküsznek, hogy amint megkapják a burgert, meg is fordítják azt, hogy elkerüljék, hogy a szószok beszivárogjanak a zsemlébe. Mások azt javasolják, hogy elég akkor megfordítani, amikor a szájadhoz emeled.
Inkább próbáld ki mindkét módszert, és nézd meg, hogy neked mi válik be, attól függően, hogy mekkora és mennyire van megrakva feltétekkel a hamburger.
Nem mindenki támogatja a fejjel lefelé fordított hamburger ötletét
Bár a hamburgerevés hackje tökéletes gyógyírnak tűnhet a piszkos kezek és a leejtett feltétekkel és szószokkal teli tányérok ellen, nem mindenki támogatja. Dan Pashman, a The Sporkful podcast házigazdája a következőképp vélekedik:
A hús a sztár. Nem akarom, hogy a nyelvem először a vastag kenyérdarabbal találkozzon, amit a paradicsom, a saláta és a hagyma követ.
Sőt, másik szerint, ha a hamburgered szétesik, és nehéz megenni, az az étterem hibája, nem a tiéd. Ha azonban az otthoni hamburgerkészítésnél szeretnéd elkerülni ezt a helyzetet, Pashman két egyszerű megoldást ajánlott:
Először is, szerezz be jó minőségű zsemléket, és pirítsd meg őket, hogy a vastagabb stabilabbak legyenek! Ezután ügyelj arra, hogy a sajtot a szószok alá helyezd, így az létrehoz egy tömítést, és nem folyik annyi lé közvetlenül az alsó zsemlére!
Forrás: The Daily Meal
Nyitókép: Shutterstock
- A világ legjobb szendvicsére fáj a fogad? Ez az 5 biztosan köztük van ›
- Nagyot változtatott kedvencei összetevőjén a McDonald's ›
- 9 egészséges cheat meal, ha jól indítanád az új évet ›
- Ez a legrosszabb időpont, hogy Mekibe menj ›
- Szív alakú, Korda-Klári burgerrel várja a szerelmeseket Valentin-napra a Zing Burger ›
- A világ legidősebb hamburgere több mint 2000 éves – ezt érdemes tudni róla ›