A világ legidősebb hamburgere több mint 2000 éves – ezt érdemes tudni róla
Mostanra köztudottá vált, hogy a kínaiak már i. e. 221 és 206 között, a Qin-dinasztia idején ettek kenyeret, a Zsoucsiamo hústölteléke, a La Zhi Rou pedig a Zhou-dinasztia idejéből (i. e. 1045 és 256 között) származik.
Bár a Zsoucsiamo feltalálásának dátuma nem ismert, a legtöbben egyetértenek abban, hogy Shaanxi tartomány mondhatja magáénak a finomságot, bár a népszerűsége miatt az egész országban szívesen fogyasztják azt.
Ez is érdekelhet: Ismered a pizza eredeti történetét? Az ősi recepttel együtt ezt is eláruljuk!
Fontos megjegyezni, hogy a zsemle, más néven „mo, 馍" az északi tartományok fő keményítőforrása, nem pedig a rizs. A legtöbbször a mo-t wokban vagy serpenyőben sütik, fedővel a tetején.
Amint említettük, a legtöbb Zsoucsiamo sertéshústöltelékkel készül, amit több mint 20 fűszerrel ízesített húslevesben párolnak órákon keresztül. Mások azonban kevesebb fűszert használnak a hús elkészítéséhez.
Külön érdekesség, hogy a Xi'an muszlim területein a sertéshús helyett marhahúst vagy bárányhúst használnak.
Ezután a finom hústölteléket korianderrel és paprikával aprítják fel, majd a mo-ban tálalják azt.
Az ételt az elmúlt időszakban a nyugati konyha is felfedezte magának, így manapság mind Európában, mind az USA-ban egyre több helyen lehet Zsoucsiamot enni.
Forrás: The Woks Of Life, Tasting Table
Kép: Shutterstock