szendvicsek sonkával és sajttal

A világ legjobb szendvicsére fáj a fogad? Ez az 5 biztosan köztük van

Mi lehet jobb egy szendvicsnél? A költségvetés-barát lehetőségektől a csúcsminőségű alapanyagokkal teli darabokig az emberek szerte a világon imádják. Úgy is mondhatnánk, ha nem kóstoltad meg egy város nemzeti szendvicsét, akkor nem is jártál ott valójában.


Így hát összeállítottuk a világ legjobb szendvicseinek listáját − és itt nem lesznek wrapek, tacók vagy hotdogok. Merülj bele ropogós körképünkbe!

​1. Mie Goreng toastie a Dutch Smugglerből | Sydney

Mi van benne? Mie goreng tészta, tükörtojás, mogyoróhagyma, mozzarella és gruyere fehér kenyéren.

Ha van olyan dolog, ami mindenhol felkelti a gluténfalók érdeklődését, akkor az a tartalmasabb, szerkezetileg szilárdabb szénhidrátokba csomagolt szénhidrátok ötlete. Ez a szendvics sokkal több, mint a részeinek összessége, ahogyan annak minden jó sando szendvicsnél lennie kell: fűszeres majonézt kenünk a kenyérre, majd jön a fűszeresen édes instant tészta, egy kásás tükörtojás és mogyoróhagyma. Az egészet a mozzarella és a mogyorós gruyere keveréke köti össze. Még a város vasalt ruhás, aktatáskás bankárai is sorban állnak a Dutch Smuggler előtt, hogy kapjanak belőle egyet.

​2. Panino con tartare di tonno a Pescariából | Polignano a Mare

Mi van benne? Tonhal-tatár, burrata, paradicsom, kapribogyóolaj és bazsalikomos pesto egy tekercsben.

Senki sem tagadja, hogy a sült halas szendvicsek gyönyörűek, de ez a darab komolyan feldobja a tétet. Ez a hatalmas szendvics 100 gramm prémium minőségű, rubinvörös tonhal-tatárral van megrakva, és bónuszpontokat kap azért, mert a tengerparton, az olaszországi Polignano a Mare tengerparti városban szolgálják fel. Ez azonban nem csak egy kenyér közé csapott tál: egy vastag réteg zsíros burrata minden zugba és résbe beszivárog, míg a bazsalikomos pesto egy kis földes frissességet kölcsönöz a szendvicsnek. Nagy lesz a kísértés, hogy egyből elfogyaszd, de tegyél egy ötperces sétát a Pescariától a vízpartra, ahol falatozás közben páratlan kilátás nyílik majd az Adriai-tengerre.

​3. Beef katsu sando a Live Twice étteremből | Szingapúr

Mi van benne? Panko-krémes wagyu marhahús, japán majonéz és tonkatsu szósz fehér kenyéren.

Kevés dolog üt jobban, mint egy gyorséttermi hamburger egy átmulatott éjszaka után. Szingapúrban azonban ahelyett, hogy egy felejthető hamburgerért botorkálnának a bulizók a legközelebbi arany boltívhez, a Live Twice ünnepelt katsu sando-ját választják. A márványos wagyut pácolják, mielőtt ropogós panko kéregbe mártják, és aranyszínűre sütik. Ezután a húst tonkatsu mártással és prémium kewpie majonézzel kenik meg, mielőtt két szelet kenyér közé teszik. Persze, ez kicsit drágább, mint egy sajtburger, de legalább emlékezni fogsz rá, még jóval azután is, hogy a másnaposság elmúlik.

​4. Jambon beurre a Le Petit Vendôme-ból | Párizs

Mi van benne? Sonka és kézműves vaj bagetten.

Mi a közös Mark Zuckerbergben, egy lecsúszott gyakornokban és Kate Mossban? Mindannyian taposták már ennek az autentikus párizsi bisztrónak a vintage csempéit. A Le Petit Vendôme-ot sárga és piros formikalemez borítja, mindenhol sajtos malacperselyek vannak, és a hentes fogasán obszcén mennyiségű sonka és kolbász lóg. A vegánoknak pokol, de a húsbarátoknak mennyország. Itt a jambon beurre (sonkás-vajas szendvics) egy műalkotás. A Julien pékség díjnyertes bagettjeiből, szuperfriss kézműves vajból és egyenesen a csontról leszedett sonkaszalagokból készülnek. Ha a Fények Városát meg lehetne kóstolni, akkor ilyen íze lenne.

​9. Háromsajtos bikini a Dotból | Madrid


Mi van benne? Asztúriai sajt, edami, cheddar és chutney brióson.

Amikor María Formoso és José Cifuentes Ros Barcelonából Madridba költözött, tudták, hogy magukkal akarják vinni a bikinit. A klasszikus sonkás-sajtos sando a gerince hangulatos Dot nevű éttermüknek, ahol különleges kávékat, ellenállhatatlan süteményeket és természetes borokat is kínálnak. A duó nagyon büszke arra, hogy az alapanyagokat helyi beszállítóktól szerzi be, és mindezt legjobban a Háromsajtos Bikini rendelésével tapasztalhatod meg. A sajtokat Rafától (egy megbízható hentes és csemegebolt a környéken) szerzik be, a briósokat frissen sütik a közeli Panadaríóban, az ananász-habanero chutney-t pedig a Brutal Terrific Jams készíti. És ha egy lépéssel még tovább akarsz menni, kérj hozzá egy tojást, amit a madridi hegyekben élő tyúkok tojtak. Ez a szendvics ennél helyibb már nem is lehetne.

Forrás: Timeout

Nyitókép: Shutterstock