Ha ezt az 5 ételt eszed este, sokkal jobban fogsz aludni

Ha ezt az 5 ételt eszed este, sokkal jobban fogsz aludni

Nem mindig tudjuk irányítani, hogy mikor tör ránk az éhség. Előfordul, hogy már lemegy a nap, és mégis vonz minket a hűtőszekrény fénye.


Ilyenkor a legjobb, ha olyan ételeket választasz, amelyek az étvágyadat is megszüntetik, és az alvásodat is támogatják. Nyugi, nem csak egy pohár meleg tej segíthet álomországba jutni − de igen, ez a gyerekkori klasszikus még mindig ott a listán.

Számos oka lehet annak, hogy lefekvés előtt éhesnek találod magad. Lehet, hogy a vacsora nem ütött be, vagy talán az étel vigaszt nyújt a stresszre vagy a szorongásra. Mindenesetre valószínűleg eszedbe jutnak a lefekvés előtti étkezést ellenző tanácsok, és kísértésbe esel, hogy éhesen feküdj le aludni.

De ha a tested azt mondja, hogy enni akar, hallgass rá.

Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy a tápanyagokban gazdag ételek éjszakai fogyasztása a szív egészségére, sőt az izmok edzés utáni regenerálódására is jótékony hatással lehet. A lényeg, hogy olyan ételeket válassz, amelyek támogatják a pihentető alvást.

Ha lefekvés előtt ennél, keress olyan rágcsálnivalókat, amelyekben megtalálhatóak az alábbi kulcsfontosságú tápanyagok: triptofán (aminosav, amely segít a szervezetnek az alvás és a hangulat szabályozásában), valamint magnézium (számos egészségügyi előnye van − többek között a mélyebb alvás). Mindkettő segít előállítani és szabályozni a melatonint, amely az alvás-ébrenlét ciklusunk létfontosságú összetevője, és segít felkészíteni a szervezetünket a lenyugvásra.

Most pedig lássuk az 5 legjobb lefekvés előtt fogyasztható élelmiszert.

​1. Cseresznye

cseresznye egy t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Getty Images

A cseresznye, különösen a fanyar Montmorency fajta, természetes melatoninforrás. Tanulmányok szerint a gyümölcs segíthet hosszabb ideig aludni, és javíthatja az alvás minőségét.

2. Banán

A banán magnéziumban gazdag, és a kutatások szerint jelentősen növeli a melatoninszintet. Emellett jó szénhidrátforrás is, tehát jól is laksz tőle.

​3. Dió

Az egészséges zsírok jó forrásaként ismert diónak magas a melatonin tartalma is, ami hosszabb, megszakítás nélküli alváshoz vezethet.

​4. Pulyka

pulyka szeletek

Fotó: Getty Images

A triptofán egyik leghíresebb forrását, a pulykát gyakran ajánlják lefekvés előtti ételként. Ha egy adag gyümölcs vagy mogyoró nem teszi meg a hatását, fontold meg egy egyszerű pulykás szendvics elfogyasztását.

​5. Tej

Oké, ez egy ital. De nem tudnánk befejezni ezt a listát anélkül, hogy ne említenénk meg ezt a klasszikus lefekvés előtti rituálét. Az előnyei valódiak, a triptofán és a kalcium egyaránt segít abban, hogy nyugodtabban aludjunk. Növényi alapú étkezés? Keress olyan növényi tejet, amely magas kalciumtartalmú, és hasonló előnyökkel jár.

Forrás: Headspace

Nyitókép: Getty Images