Kanapén fekvő és mobilozó nő

6 telefonos szokás, melyek a szorongás jelei lehetnek

Mobiltelefonos szokásaink sok mindenről árulkodhatnak, például arról, hogyan érezzük magunkat.

Bizonyos telefonos szokások szorongást jelezhetnek. Tasha Bailey, londoni pszichoterapeuta szerint szorongáskor az „üss vagy fuss” reakció kapcsol be a szervezetünkben, és mivel annyira ragaszkodunk a telefonunkhoz... ez az egyik első hely, ahol ez a válaszreakció megjelenik.

Íme néhány telefonos szokás, amely ezt jelezheti.

1. A rossz hírek kényszeres figyelése

Az angol doomscrolling kifejezésből eredő jelenség a folyamatos görgetést és kattintgatást jelenti, amikor egyszerűen nem tudunk lekapcsolódni a telefonunkról és a rossz hírek nézegetéséről, hanem csak még inkább sodorjuk bele abba magunkat. Ez a szorongás egyike jele lehet, de akár az oka is.

Ezzel a módszerrel megpróbálunk valamilyen bizonyosságot és válaszokat találni, de valójában csak elmélyítjük a szorongásunkat, és az aggasztó gondolatok eláraszthatják az elménket, ezzel megnehezítve, hogy bármi másra gondoljunk.

Azonban nemcsak a rossz hírek görgetése lehet figyelmeztető jel, a vicces tartalmak folyamatos nézegetése is hasonló érzésről árulkodik. Sokan használják ezt figyelemelterelési módszerként, beletemetkeznek a mobiljukba, így elkerülve, ami a valóságban történik, például egy stresszes munkahelyi helyzet vagy egy veszekedés egy baráttal.

2. Nyugtalanító kérdések keresése

A rossz hírek görgetéséhez hasonlóan egy másik tipikus módja a szorongásnak, ha a Google-ön folyamatosan aggasztó kérdésekkel kapcsolatban keresünk válaszokat. Ilyen például, ha egy betegség tüneteire keresünk rá, vagy szakítással kapcsolatos dolgokra, például, hogy mikor érezzük majd gyógyultnak magunkat.

Bailey szerint a Google-kereséseink megmutathatják, mennyire vagyunk szorongóak, és milyen tolakodó gondolatokat hordozhatunk magunkban.

„Valamiféle megerősítést, vagy válaszokat, útmutatást keresünk.”

3. Bizonyos helyzetek elkerülése

Főleg a szociálisan szorongókra igaz, hogy beletemetkeznek a mobiljukba és akár úgy tesznek, mintha válaszolnának egy SMS-re vagy telefonhívásra, hogy elkerüljék a valós társadalmi interakciókat. A telefont tehát figyelemelterelő vagy elkerülő stratégiaként használják, így megbirkózva a valós életbeli stresszhelyzetekkel.

4. Folyamatosan a kezünkben van

A szorongás jele lehet, ha valaki képtelen letenni a telefonját, és edzés közben, lefekvés előtt vagy egy munkahelyi megbeszélésen is azzal babrál.

5. Azonnali válaszok

A telefon állandó ellenőrzésével kapcsolatban néhányan hajlamosak arra, hogy a szorongás elkerülése érdekében azonnal válaszoljanak az értesítésekre vagy üzeneteikre. A probléma ezzel az, hogy a végén mindig készenlétben maradunk, és küzdünk, hogy határokat tudjunk állítani magunknak a telefonhasználattal kapcsolatban, ez viszont még több szorongáshoz vezethet.

6. Hívások elkerülése

Egyre több fiatal használja inkább a különböző üzenetküldő alkalmazásokat vagy hangüzeneteket a telefonálás helyett, ami ugyanúgy jelezhet szorongást.

Bizonyos szempontból elveszítjük a szociális készségek egy részét, és ha kevésbé érezzük magunkat biztonságban a másokkal való kapcsolatteremtés képességét illetően, hajlamosak vagyunk a telefonunk mögé bújni, vagy nem akarunk olyan hívást kezdeményezni vagy fogadni amely számunkra ijesztőnek tűnik.

Érdemes megfigyelnünk, hogyan érezzük magunkat, amikor nincs wifi, vagy amikor lemerül a telefonunk. Ha idegesek leszünk vagy szorongani kezdünk, az vörös vonal lehet.

Persze, egyeseknek szükségük van arra, hogy a telefonjukat a biztonság kedvéért maguknál tartsák, de ha csak arról van szó, hogy nem tudunk üzenetet küldeni küldeni a barátoknak, vagy nem látjuk a legfrissebb posztokat az Instagramon, akkor érdemes ezen gondolkodni, miért van.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock