
Magas vérnyomással küzdesz? Ezt a 4 sajtot ajánlják a dietetikusok
A magas vérnyomás diagnózisa azt jelzi, hogy jobban oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk. A dietetikusok kezdetnek azt tanácsolják, hogy csökkentsük a nátriumot, és adjunk hozzá kalciumot. Ennek egyik módja, ha sajtot eszünk. Bár a sajt néha zsíros, nem túl tápláló étel hírében áll, bizonyos fajták mértékkel történő fogyasztása valójában jótékony hatással lehet a vérnyomására.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint az amerikai felnőttek 48,1%-ának magas a vérnyomása, más néven hipertónia. A betegek mindössze negyedének van kontroll alatt a vérnyomása, ami a szívbetegségek és a sztrók kockázatának teszi ki őket. Mi mással tarthatnánk tehát kordában a vérnyomásunkat és csökkenthetnénk a kockázatot, mint egy kis finom sajt fogyasztásával?
Mértékkel fogyasztva a sajt segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát. Ez részben a magas kalciumtartalmának köszönhető, amely bizonyítottan segít csökkenteni a szisztolés és diasztolés vérnyomást. A tejtermékekben található magnézium és foszfor szintén segíthet a vérnyomás csökkentésében.
Nem mindegy azonban, hogy milyen sajtokat választunk a vérnyomás-szabályozáshoz. Íme, melyeket ajánlják a dietetikusok.
Ezért is érdemes sajtot fogyasztani: A sajtfogyasztás nemcsak boldoggá tesz, de segíti az egészséges öregedést is
1. Amerikai svájci sajt
Fotó: Shutterstock
„A svájci sajtban ban van a legkevesebb nátrium, 28 grammonként 54 milligramm. Egyszerűen nem olyan erősen feldolgozott, így természetesen alacsonyabb nátriumtartalmú sajt”
– mondja Lauren Trahan, Virginia állambeli dietetikus.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint egy élelmiszer akkor alacsony nátriumtartalmú, ha adagonként kevesebb mint 140 mg nátriumot tartalmaz. Trahan megjegyzi, hogy egy adag sajt 28 gramm. Egy ekkora svájci sajt pedig jellemzően 53 mg nátriumot tartalmaz, valamint 252 mg kalciumot. Referenciaként a kalcium ajánlott bevitele napi 1300 mg.
2. Mozzarella sajt
Fotó: Unsplash
A legjobb választás a friss mozzarella, mivel ez tartalmazza a legkevesebb nátriumot, 85 mg-ot 28 grammonként. Ez azt jelenti, hogy a ragacsos finomság golyóit vízben tárolják.
3. Kecskesajt
Fotó: Shutterstock
Mivel a friss sajtok általában kevésbé sósak, mint érlelt rokonaik, a kecskesajt az egyik legjobb választás, ha csökkenteni szeretnénk a vérnyomásunkat.
A 28 grammonként 118 mg nátriumot és 85 mg kalciumot tartalmazó, fanyar ízű finomság kiválóan alkalmas arra, hogy alacsony nátriumtartalmú kekszekre kenjük, vagy gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítsuk.
4. Ricotta sajt
Fotó: Shutterstock
125 gramm ricotta 135 mg nátriumot és 289 mg kalciumot tartalmaz, így a légies sajtot a receptekbe is beletehetjük, hogy finom tejalapú fehérjét adjunk hozzá. Trahan azt ajánlja, hogy tésztához adjuk, ami krémes textúrát ad annak.
Nyitókép: Shutterstock