Vidám lány fogkefét tart a szájában

A bélrendszer egészségét károsíthatja ez a mindennapi tevékenység

Egy új kutatás szerint bizonyos típusú szájvizek nemcsak a szájhigiénián segíthetnek, de csökkenthetik a koronavírus terheltségét a szájunkban. De meddig tart ez a védelem, és vannak-e egyéb, a szájüregi egészségre gyakorolt következmények, amelyeket figyelembe kell venni? Egy fogorvos segít a kérdések megválaszolásában.

Egy újonnan közzétett tanulmány szerint kétféle szájvíz csökkenti a COVID-19 vírusterhelését a szájban. A Rutgers Egyetem kutatói megállapították, hogy a Listerine vény nélkül kapható szájvíz és a klórhexidin vényköteles fertőtlenítő szájvíz nyújtotta a legjobb védelmet a koronavírus vírusátvitele ellen, számol be róla az EatingWell.

Bár a tanulmányt laboratóriumban végezték, és még meg kell ismételni az embereken, sokak számára ez egy újabb előnye a szájvízzel kapcsolatos szokásuknak. A gyakorlat azonban már az amerikai fogorvosi rendelőkben is megtörtént. Nem meglepő, hogy fogorvosunk azt kérheti tőlünk, hogy szájvizet alkalmazzunk a vizsgálat előtt.

„A COVID-korszakban egy nagyon erős szájöblítés ajánlott, mert ez csökkenti a vírusszámot a szájban, így amikor [a fogorvos] aeroszolt hoz létre, fúrással vagy fogpolírozással, akkor jobban védve van”

– mondja Mark Burhenne általános fogorvos.

Tehát, bár ez a kutatás valóban azt mutatja, hogy a szájvíz csökkenti a COVID vírusterhelését a szájban, Burhenne hozzáteszi, hogy az ilyen módon történő használat nem kívánt mellékhatásokat okoz.

„Ezek az előnyök csak 10-15 percig tartanak, és utána [a szájvíz] megzavarja a száj mikrobiomját”

– mondja.

Ez azért van, mert az antiszeptikus szájvíz nem csak a COVID-19 kórokozókat öli meg, hanem a szájban lévő összes baktériumot, legalábbis rövid távon.

Röviddel a szájvíz használata után a szájban lévő baktériumok elkezdenek visszanőni.

„A probléma az, hogy az anaerob baktériumok gyorsabban visszanőnek, mint az aerob baktériumok –és az anaerob baktériumok patogénebbek, vagyis jobban képesek betegséget okozni”

– magyarázza Burhenne.

Sz\u00e1jhigi\u00e9nia, sz\u00e1jv\u00edz haszn\u00e1lata a fogak \u00e9s az \u00edny eg\u00e9szs\u00e9g\u00e9re.

Fotó: Shutterstock

Így most a szánk mikrobiomjában a baktériumok egyensúlya megbomlik (a tudósok ezt diszbiózisnak nevezik), és magasabb a betegséget okozó baktériumok szintje, mint a betegséget védő baktériumoké. Ismételjük ezt naponta, és láthatjuk, hogyan borulhat ki a szájüregi mikrobiom egyensúlya.

De miért is fontos pontosan a szájüregi mikrobiom? A szájunkban lévő baktériumok segítenek kialakítani a biofilmet a fogainkon. Míg ez a biofilm kölcsönhatásba léphet az általunk elfogyasztott szénhidrátokkal, és savas környezetet hozhat létre, amely károsítja a fogainkat (különösen, ha nem távolítjuk el megfelelő fogmosással és fogselyemmel), a biofilm hasznos is lehet a szájüregi egészség szempontjából. Gondoljunk a biofilmre úgy, mint a fogunk bőrére. Ez a beépített rendszer arra szolgál, hogy szükség esetén segítsen újra mineralizálni a fogfelszínt.

Emellett a szájüregi mikrobiom nem csak a szájunk egészsége szempontjából fontos, szerepet játszik az általános egészségi állapotodban is, akárcsak a bél-mikrobiom. A szájüregi mikrobiom táplálja a bélmikrobiomot.

Hogyan hathat a szájvíz az egészségre?

A szájvíz használata más szempontból is problémás lehet. Burhenne szerint a rendszeres szájvízhasználat valójában rossz leheletet okozhat – az ellenkezőjét annak, amit várnánk –, valamint növelheti a szuvasodás és az ínybetegségek kialakulásának esélyét. Kutatások szerint a szájvíz használata emellett növelheti a vérnyomást és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy közel 1000 túlsúlyos felnőtt bevonásával végzett, a Nitric Oxide című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál, akik naponta kétszer (vagy többször) használtak szájvizet, 55%-kal nagyobb volt a prediabétesz vagy cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a ritkábban használóknál.

Ez azt jelenti, hogy még a napi egyszeri szájvízhasználók is megemelték a kockázatot. A kutatók úgy vélik, hogy ez a szájvíznek a szájüregi mikrobiomra gyakorolt hatásával magyarázható, mivel a szájüregi baktériumok szerepet játszanak a nitrogén-oxidban, egy olyan vegyületben, amely hatással van az erekre.

Burhenne azt tanácsolja, hogy ne használjunk rendszeresen szájvizet. Ráadásul ne feledjók, hogy a szájvízzel való öblögetés nem ér el annyit, mint a megfelelő fogmosás.

Nyitókép: Shutterstock