alexander brody

Elhunyt Alexander Brody, a híres üzletember és mecénás

Amerikában a reklám aranykorának egyik legikonikusabb szereplőjeként vált híressé, itthon pedig többek közt az irodalmi életben szerzett magának nevet Alexander Brody. Február 12-én, 89 évesen hunyt el.

A híres üzletemben és művészetpártolóról a Hamu és Gyémánt emlékezett meg, miután február 12-én elhunyt.
Különleges családba született: nagyapja az egri írófejedelem, Bródy Sándor volt, egyik nagybátyja pedig Hunyady Sándor – de a rokonok közé tartozott Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, Bródy Imre, a kriptongázos izzó feltalálója, valamint Bródy Ernő országgyűlési képviselő is. Édesapja, Bródy János a két világháború között az egyik legtehetősebb gabonakereskedőnek számított Magyarországon, édesanyja Pollatschek Lilly sikeres festőművész volt. Sándor 15 éves korában költözött a család Amerikába – itt lett belőle Alexander.

A 20. század legnagyobb elméivel egy asztalnál

Amerikában számos ismertséget és barátságot kötött: Neumann János révén egyszer együtt ebédelt Einsteinnel, László Ernőnél pedig Greta Garbóval beszélgethetett.

1953-ban a világhírű Princeton egyetemen szerzett diplomát kínai nyelvből, történelemből és filozófiából, majd a reklámszakmában helyezkedett el. Belépett a Young & Rubicam nevű nemzetközi reklámcéghez, először mint kifutófiú 26 éves korában azonban már a frankfurti irodák második embere volt, néhány évvel később pedig kinevezték alelnök-vezérigazgatóvá.

Legendás történet, hogy amikor egy projekt kapcsán egy híres olasz édességgyáros lekezelően és durván beszélt az egyik emberével, Brody ahelyett, hogy a jó kapcsolat megőrzése érdekében az ügyfél oldalára állt volna, azonnal felbontotta vele a harmincmilliós szerződést.

Gazdag klienseket mindig kaphatok, de jó munkatársakat nem

– magyarázta döntését, melynek köszönhetően nemcsak munkatársai tiszteletét vívta ki magának, hanem számos új ügyfelet is szerzett a cégnek.

A reklám aranykora

Karrierje tovább ívelt a magasba, 1970–82-ig Brüsszelben és New Yorkban nemzetközi elnök volt. 1981-ben a világ legnagyobb reklámügynökségével, a Dentsuval, új vállalatot hozott létre New York-i DYR Worldwide néven, melynek Alexander Brody lett az elnök-vezérigazgatója. 1984-ben megválasztották a Reklám Világszövetség elnökének is, mely pozíciót három évig töltött be, s ez idő alatt lépett be a tagok közé Magyarország, Kína és a Szovjetunió. 1993-ig az Ogilvy and Mather World Wide elnökeként dolgozott, majd visszavonult.

Elkötelezett mecénás

Brody 1993 után egyre több időt töltött Magyarországon, és életét innentől fogva javarészt az irodalomnak szentelte. Számos kötete jelent meg, és támogatója lett a kortárs szerzőknek. Az elsőkötetes írók számára megalapította a Bródy Sándor-díjat, valamint 2001 óta a Hamu és Gyémánt Kiadóval együttműködésben félévente tematikus antológiát adott ki Alibi hat hónapra címmel.

Egy boldog ember 

A háború alatt egy karórával mentette meg a húgát – ezt tartotta élete legjobb üzletének. Meggyőződése volt, hogy ő sosem vezetett másokat, hanem mások tolták egyre feljebb, mert hitt bennük és kiállt mellettük. Boldog volt, mert egy gyerek mosolyában és egy szép virágban is meg tudta találni a boldogságot. Gyerek volt 89 évesen is, mert mindvégig gyermeki rácsodálkozással tudta figyelni a világot.

Azt állította magáról, hogy olyan, mint bárki más. Ebben az egyben nem volt igaza.

Nyitókép: Hamu és Gyémánt