Tömegek zarándokolnak minden évben a Szent Mecsethez Mekkában

Először ügyeltek női őrök is a mekkai zarándoklat alatt

Egészen mostanáig kizárólag férfi őrök felügyeltek az éves zarándoklat, vagyis haddzs alatt Mekkában.


A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman döntésének köszönhetően idén már női katonák is jelentkezhettek Mekka és a Szent Mecset őrzésére, valamint a női zarándoklók férfi kísérő nélkül is részt vehettek a zarándoklaton. Ez jelentős előrelépés a nők szerepvállalásában Szaúd-Arábiában, írja a DNA.

A koronavírus-járvány miatt idén is korlátozták a zarándoklaton résztvevők számát, miszerint csak szaúdiak és az országban élők vehettek részt a vallási rendezvényen, azon belül is csak a 18 és 65 év közötti, beoltott vagy korábban megfertőződött, és ezáltal védettséget élvező, semmilyen krónikus betegségben nem szenvedő emberek. A zarándoklaton résztvevők száma nem léphette túl a hatvanezret.

Az elmúlt években történt némi előrelépés a nők jogaival kapcsolatban, például önállóan vezethetnek, engedély nélkül utazhatnak külföldre, valamint saját maguk jegyeztethetik be házasságukat és intézhetik gyerekeik ügyeit, de Szaúd-Arábia még mindig a nők jogait a legszigorúbban korlátozó országok egyike.