Menopauza szó fehér ébresztőórával, rózsaszín háttéren

Tőlünk nem messze elutasították a menopauzáért járó szabadság bevezetését

A parlamenti képviselői arra figyelmeztettek az Egyesült Királyságban, hogy ha a kormány megtagadja a menopauzára vonatkozó jogszabályok bevezetését, annak kockázatával járhat, hogy a nők kiszorulnak a munkaerőpiacról.

A miniszterek öt kulcsfontosságú menopauza-szabályozás elutasításáról szóló döntése elszalasztott lehetőséget jelent arra, hogy megakadályozzák sok tehetséges és tapasztalt nő kilépését a munkahelyéről – mondta az alsóház Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága.

Caroline Nokes, a bizottság elnöke levelet írt Maria Caulfield egészségügyi miniszternek, melyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a miniszterek figyelmen kívül hagyták az esélyegyenlőségi törvény felülvizsgálatának jelentős bizonyítékalapját.

A konzervatív parlamenti képviselő a kormány megkésett válaszát kommentálva a kedden közzétett jelentésükre azt mondta, nincs meggyőződve arról, hogy a menopauza a kormány prioritása.

Nokes hozzátette, hogy a nők túl sokáig szembesültek megbélyegzéssel, szégyennel és elutasító hozzáállással, amikor a menopauzáról volt szó.

„A vizsgálatunkban elhangzott bizonyítékok kristálytisztán mutatták, hogy sürgős intézkedésekre van szükség az egészségügyi és a munkahelyi környezetben a nők igényeinek megfelelő kezelése érdekében, a kormány azonban csak lassan haladt előre, és a válaszlépések is önelégültek voltak”

– fogalmazott.

Tavaly nyáron a parlamenti képviselők arra figyelmeztettek, hogy a menopauzán átesett lévő nők munkahelyi támogatásának hiánya miatt a munkavállalók elveszítik munkahelyüket, és arra készteti az Egyesült Királyság gazdaságát, hogy „kivéreztesse a tehetségeket”.

A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság által készített elmarasztaló jelentés szerint az, hogy a munkáltatók nem gondoskodnak a klimaxos nőkről, kihatással lesz a nemek közötti bér- és nyugdíjkülönbségekre, valamint a magasabb vezetői pozíciót betöltő nők számára is.

A kutatás többek között azt javasolta a kormánynak, vizsgálja felül az egyenlőségi törvényt, hogy a menopauza védett jellemzőként szerepeljen, valamint hogy a munkahelyek kötelesek legyenek "észszerű kiigazításokat" végezni a menopauzával küzdő munkavállalók számára.

Az Egyesült Királyságban élő 3,4 millió 50 és 64 év közötti nő többsége a menopauza tüneteit tapasztalja – a szívdobogástól kezdve a hőhullámokon át a hüvelyi fájdalomig, a szorongásig és a depresszióig.

A Fawcett Society nevű, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó jótékonysági szervezet és a Channel 4 nemrégiben 4000 45 és 55 év közötti nő körében végzett felméréséből kiderült, hogy az Egyesült Királyságban minden 10. nő hagyta el a munkahelyét a menopauza tünetei miatt.

A korábban egy gyógyszertárban dolgozó Maria Mayes az Independentnek elmondta, hogy a menopauza kiszorította őt a munkahelyéről, emellett depressziósnak, ingerlékenynek és nagyon-nagyon levertnek érezte magát.

„Nem sikerült kontrollálni a tüneteimet. A munkahelyi környezetet nagyon stresszesnek találtam. Hirtelen felhevültem, és úgy éreztem, hogy el fogok ájulni. Nagyon fáradtnak éreztem magam. Nem működött az agyam. Sok éven át végeztem a munkámat, de hirtelen nem voltam benne túl jó. Nehezen emlékeztem a dolgokra. Nagy volt rajtunk a nyomás. Nagyon nehéz menedzserünk volt

– fogalmazott a 64 éves nő.

Mayes asszony, aki 58 évesen hagyta el a munkáját, elmagyarázta, hogy két alkalommal találkozott nála valamivel fiatalabb női vezetőkkel, ami nem ment jól.

„Úgy éreztem, hogy nem értettek és hallgattak meg. A menopauza kiszorított a munkahelyről. Kényszer alatt kellett dolgokat elvégeznem úgy, hogy a vezetőim nem értették meg, hogy szenvedek. A menopauza alatt az ember elveszíti önmagát, mint személyiséget. Nem ismered fel magad. Nem az a nő vagy, aki fiatalabb korodban voltál. A fő tünet számomra az volt, hogy túlterheltnek éreztem magam. Két balesetem volt vezetés közben – részben a menopauza volt a hibás. Nem tudtam helyesen gondolkodni.”

Carolyn Harris munkáspárti képviselő, a menopauzára szakosodott parlamenti csoport elnöke, az Independentnek elmondta, hogy a miniszterek vonakodása a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság menopauza-jelentésének elfogadásától azt mutatja, egyáltalán nem értik, hogy a menopauza tünetei milyen legyengítőek lehetnek.

„Az, hogy nem hajlandók több támogatást nyújtani a nőknek, a nők iránti teljes és teljesen megvetendő tiszteletlenséget mutatja. Túl sokáig kényszerültek a menopauza tüneteivel küzdő nők a munkahelyük elhagyására”

– tette hozzá.

Nyitókép: Shutterstock