patti smith enekel

Magyar verseket szavalt Patti Smith

Patti Smith, az amerikai származású zenész, író és képzőművész Budapesti fellépésén a nézők meglepetésére Ady Endre és Pilinszky János műveit is előadta.



A punk keresztanyja október tizenharmadikán tartott koncertet Budapesten a Müpában, ahol első alkalommal rendezték meg a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. Már nem először köszönthettük hazánkban, 1998-ban is fellépett a Sziget Fesztiválon a magyar közönség előtt.

Smithről tudni érdemes, hogy 1975-ben jelent meg első lemeze, és hogy odáig van a költészetért. Nagy hatással volt rá többek között Bob Dylan és Arthur Rimbaud is, saját verses kötetei is jelentek meg, mindemellett pedig költeményeit zenekari kísérettel elő is szokta adni.

„Bolond hangszer: sír, nyerit és búg.
Fusson, akinek nincs bora,
Ez a fekete zongora.
Vak mestere tépi, cibálja,
Ez az Élet melódiája.
Ez a fekete zongora.


Fejem zúgása, szemem könnye,
Tornázó vágyaim tora,
Ez mind, mind: ez a zongora.
Boros, bolond szivemnek vére
Kiömlik az ő ütemére.
Ez a fekete zongora."

Ady Endrétől A fekete zongora című vers minden magyar oktatásban részt vevő tanuló számára kötelező, viszont mindenki döbbenetére a világhírű énekesnő is ismeri, és el is szavalta előadása alatt. Ezt a művet, valamint Pilinszkytől az Egy arckép alá, és az Intruitusz című műveket hallgathatta meg a közönség.

Budapesti látogatásáról egyébként már hamarabb posztolt Instagram oldalára, ahol egy őt reklámozó plakátot fotózott le, és megemlítette, hogy el fog látogatni a Szent István- Bazilikába is.

Forrás: Könyves Magazin