Vilmos herceg, Katalin hercegné és Sarolta hercegnő

Sarolta hercegnő történelmi jelentőségű címet kaphat II. Erzsébet tiszteletére​

II. Erzsébet királynő halála után számos királyi családtag új címet kapott. Többek között a legfiatalabb trónörökösök, Vilmos walesi herceg gyermekei is más titulusban részesültek. Sarolta hercegnőé most frissülhet, az újjal pedig a néhai uralkodónő előtt tisztelegnének.


Az egykori walesi hercegből III. Károly király lett, az ő korábbi címét pedig elsőszülött fia, Vilmos kapta. Ennek értelmében Katalin hercegné a néhai Diána hercegné titulusát kapta meg. A fiatal walesi hercegi gyermekeket szintén ezekhez mérten kell szólítani.

A legidősebb gyermek György herceg, utána pedig az egyetlen lány testvér, Sarolta hercegné következik a trónöröklési sorban. 2013-ban frissítették a brit örökösödési törvényeket, az új előírások szerint pedig a lány testvéreket többet nem előzhetik meg a trónon a fiatalabb fiú rokonok. Ennek célja az volt, hogy a nemek közötti egyenlőséget a királyi családon belül is megerősítsék, így a hercegnőket nem mozdíthatják el többet a trónvárományosok közül.

Katalin hercegné és Vilmos egyetlen lányát hivatalosan Ő Királyi Felsége, Sarolta walesi hercegnőnek kell szólítani, viszont ez hamarosan megváltozhat. Az előbb említett törvénymódosítás értelmében ő az első családtag, aki élvezheti ennek a rendeletnek az előnyeit, tehát ehhez méltó címet kaphat a közeljövőben.

Károly király meglátásai szerint neki kellene adni az Edinburgh hercegnője titulust Eduárd kenti herceg helyett. Ez azért is lenne egy szép gesztus, mivel maga II. Erzsébet is ezt a rangot viselte, miután összeházasodott Fülöp herceggel, és mielőtt az Egyesült Királyság királynőjévé vált.

A Marie Claire cikkében így idézték egy bennfentes szavait:

„A megbeszélések folyamatban vannak, de a király által favorizált eredmény az, hogy ezt a címet Sarolta hercegnőnek kellene megkapnia. Helyzete történelmi jelentőségű, mert ő az első olyan női tagja a királyi családnak, akinek a helyét a trónutódlási sorban nem fogja felülírni a fiatalabb testvére.

Tehát alkotmányos fontosságú, hogy Sarolta megfelelő címet kapjon, mert nem zárható ki, hogy ő lép a trónra, ha például György hercegnek nem lesznek gyermekei.”

III. Károlynak ez lehet a következő jelentős döntése eddigi uralkodása alatt. A néhai királynő elsőszülött fia egyelőre nincs megkoronázva, ugyanis erre még pár hónapot várnia kell. A modernizálás jegyében már számos változtatást eszközölt a ceremónia menetében, melyekről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Nyitókép: Getty