Vilmos herceg és Károly király

Vilmos herceg aktívan tervezi Károly király megkoronázását

Károly király koronázásának tervezésében Vilmos herceg pontosan úgy segít, mint annak idején Fülöp herceg II. Erzsébetnek. A mostani esemény több lényeges szempontból is különbözik majd a korábbiaktól, éppen ezért sok munkát kell a szervezésbe fektetni.


Aki látta A korona című sorozatot, az tisztában van vele, hogy Fülöp herceg nagyon fontos szerepet töltött be II. Erzsébet királynő koronázásának megszervezésében. Hozzá hasonlóan most Vilmos herceg is egy kiemelkedő munkakört vállalt magára, hogy a következő eseménnyel tökéletesen szimbolizálják az uralkodó szerepét a mai társadalomban, valamint a monarchia jövőjét.

Ehhez jelentősen lecsökkentették a meghívottak létszámát. Míg Erzsébet királynőjén 8 ezer résztvevő jelent meg, addig Károly király koronázására csupán 2 ezer embert várnak. Ez még mindig egy nagyon magas szám, mégis sokkal kevesebb, mint a korábbi eseményeken volt. Ezzel együtt a szertartás hossza is megcsappant, hiszen három óra helyett egybe szeretnék belesűríteni az eseményt.

További változás még, hogy a korábbi 16 hónapos készülődési idővel szemben most Károly király hatalomra kerülése után 8 hónappal rendezik meg a hivatalos alkalmat. A dátum választásánál valószínűleg azért esett május 6-ra a döntés, mivel a parlamenti megnyitó előtt van, és mert arra a napra esik Harry herceg fiának, Archie-nak a születésnapja is.

További változtatásokról és tervekről egy korábbi írásunkból lehet részleteket megtudni.

K\u00e1roly kir\u00e1ly, Vilmos herceg \u00e9s Katalin hercegn\u00e9 besz\u00e9lgetnek \u00e9s nevetnek

Fotó: Getty

Három generáció óta ez az első alkalom, hogy a királyi öröklési sorban következő első személy részt vesz a koronázás szervezésében. Károly király jelen volt ugyan Erzsébet királynő ünnepségén, de túl fiatal volt még a szerepe betöltésére, VI. György király esetében pedig maga Erzsébet is csak 11 éves volt.

Vilmos walesi herceg valószínűleg nem csak az előmunkálatokban veszi ki a részét, hanem magán az eseményen is kiemelt szerepe lesz. Már folynak a tárgyalások arról, hogyan tudnák legjobban modernizálni az ünnepséget úgy, hogy az alkalom jelentőségét is megőrizzék.

„A koronázás tükrözi majd az uralkodó mai szerepét, és a jövőbe tekint, miközben a régóta fennálló hagyományokban és a díszszemlén gyökerezik"

— olvashatjuk a Buckingham-palota múlthavi közleményében.

Ami biztosan újdonság lesz, hogy Kamilla hercegnét Károly királlyal együtt koronázzák majd királynévé.Hogyan kell szólítani ezután az uralkodó hitvesét? Ezzel együtt megtartják azt a — II. Erzsébet szertartására hozott — fejlesztést, hogy a koronázást az emberek a televízióban tekinthetik majd meg.

Nyitókép: Getty