Károly király, Kamilla királyné és Vilmos herceg

Minden, amit eddig tudunk Károly király koronázásáról​

II. Erzsébet halála után fia, Károly a brit uralkodó. A trónt szeptember 10-én már elfoglalta, ellenben a koronázására még sokáig várni kell. Feltehetően a gyászidőszak után ejtik majd meg a szertartást, ami nyilvánvalóan egy jelentős esemény lesz. Mi az, amit tudni érdemes a király koronázásáról?

Mikor lesz a koronázás?

A királynő koronázására egy évvel és négy hónappal a trónra lépése után került sor, így valószínűleg hasonló távlatokban kell gondolkodni most is. A palota által közzétette gyászmenetrend tartalmazza Károly király kívánságát, miszerint a gyászidőszak a királynő temetése utáni hét napig tart.

Valószínűleg minden tervezést a koronázással kapcsolatban elhalasztottak addig. A Marie Claire cikkében leírtak alapján jövő tavasszal vagy nyáron tarthatják majd meg, így kézenfekvő időpont a királynő koronázásának 70. évfordulója, vagyis 2023. június 2-a.

Mi történik majd a szertartáson?

Egy ilyen nagymúltú országban természetes, hogy mindenhez megvannak a szokások és a hagyományok, melyekhez ragaszkodnak. Ettől eltekintve az Egyesült Királyságban utoljára akkor volt koronázás, amikor II. Erzsébet közel 70 évvel ezelőtt trónra került. Nem csoda tehát, hogy III. Károly számos újítást szeretne bevezetni.

A király koronázása a westminsteri apátságban lesz, ahol az elmúlt 900 évben minden ilyen esemény zajlott. A szertartást a canterburyi érsek fogja levezetni, melyen az uralkodó leteszi az esküt. Károlyt ezután az érsek felkeni, megáldja és felszenteli, miközben a király ugyanabban a székben ül, amelyet 1626 óta minden brit uralkodó használ. Ezt követően átadják neki a koronázási ékszereket.

Az Operation Golden Orb elnevezésű tervben III. Károly király és a palota egy rövidebb, észszerűbb koronázási szertartást vázolt fel. Ennek célja, hogy az alkalom rövidebb, kevésbé költséges és a különböző közösségi csoportok és vallások szempontjából reprezentatívabb legyen.

Ebből is látszik, hogy az új uralkodó egy modernebb korszakba vezeti majd az Egyesült Királyságot. Nem szabad elmenni azonban amellett, hogy a nagyobb közönség számára befogadható szertartás ellenére a ceremónia továbbra is anglikán marad.

Kamilla királyné milyen szerepet kap?

II. Erzsébet királynő korábban kijelentette, hogy szeretné, ha Károly király második felesége — Kamilla Parker-Bowles — királyné lenne. Így valószínűleg őt férje mellett koronázzák majd meg egy hasonló, de egyszerűbb ceremónia keretében.

Utoljára Erzsébet királynő édesanyját koronázták meg ilyen módon VI. György király mellé.

Kik lesznek jelen az ünnepélyen?

Lényegében mindenki. Számos ország királyi családtagjai, valamint a parlament képviselői és a Nemzetközösség országainak vezetői várhatók. Károly király koronázásának valószínűsíthető pompája ellenére a vendéglista Erzsébet királynő koronázásához képest eléggé lerövidült. Az egykor megjelent 8 ezer méltóság helyett ezúttal 2 ezer főre akarják csökkenteni a meghívottak számát.

Mi következik a szertartás után?

Várhatóan a koronázás után az Arany Hintón utazik majd a királyi pár. A hatalmas aranyozott hintót 1760-ban építették, és utoljára II. Erzsébet királynő használta 2002-ben, az aranyjubileuma alkalmából. Ezzel egészen a Buckingham-palotába mennek, ahol a hagyományoknak megfelelően a palota erkélyén köszönti az országot a család.

Egy királyi szakértő így nyilatkozott az erkélyes megjelenésről:

„Nem lennék meglepve, ha csak Károlyt és Kamillát, Katalint és Vilmost, illetve a gyerekeiket látnánk a Buckingham-palota erkélyén.”

Nyitókép: Getty