jakabos zsuzsanna

Hogy éli meg az olimpikon, Jakabos Zsuzsanna, ha a testével foglalkoznak az eredményei helyett?

Villáminterjú a Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok úszóval, aki jelenleg már Tokióban várja, hogy elrajtolhasson.


"Mégis kisebb a visszhangja, ha jól szerepelek egy versenyen, mint ha feltöltök magamról egy fürdőruhás képet – pedig megjegyzem, napi nyolc órában fürdőruhában vagyok, nekem ez a munkaruhám."

Mi jár a fejedben, amikor napi több órán át a medence alját vagy az uszoda tetejét nézed edzés közben?

A győri uszoda, ahol edzek, öt éve készült el, nincs rajta olyan hiba vagy repedés, amit kifigyelhettem volna, de a medence alját valóban elég jól ismerem. Úszás közben a saját testemre figyelek, de az iramra, a tempóra és a gyorsaságra is koncentrálnom kell. Ha a gondolataim elkalandoznak, az általában nem jelent jót.

Zavar, ha valaki inkább a szépségedet méltatja, mintsem az eredményeidet?

Megtanultam magamat értékelni. Ha elérek valamit, örülök és büszke vagyok, mert tudom, mennyi munka van a siker mögött – ellentétben azzal, hogyan nézek ki, mert az inkább a genetikán múlik. Mégis kisebb a visszhangja, ha jól szerepelek egy versenyen, mint ha feltöltök magamról egy fürdőruhás képet – pedig megjegyzem, napi nyolc órában fürdőruhában vagyok, nekem ez a munkaruhám.

Hol élnél szívesen a versenyzés utáni életedben? Víz mellett vagy víztől távol?

Mindenképpen vízparton. Hat éve élek Győrben, ahol a víz mellett minden más is megvan, ami a boldogságomhoz szükséges. Ezen nem változtatnék. Persze ki tudja, hova sodor az élet.

Az élet mely területe érdekel legalább megközelítőleg annyira, mint az úszás? Miben lehetnél hasonlóan sikeres?

Emberi erőforrások szakon végeztem az egyetemen, de nem érzem magam annyira otthon ebben a témában, mint az úszásban, amely nyolcéves korom óta tölti ki az életem. Ha abbahagyom a versenysportot, remélem, találok majd olyasmit, ami helyettesítheti az úszást. Vannak ötleteim, és sok mindenre nyitott vagyok, úgyhogy nem hiszem, hogy unatkozni fogok.

Az edződ a férjed is – a mindennapi életetekben ki tudjátok kerülni az ezzel járó hierarchiát?

Van, amikor könnyen megy a közös munka, van, amikor kicsit nehezebben, és ez persze a magánéletünkre is hatással van. Azt viszont nem érzem, hogy a hierarchia jelen lenne a kapcsolatunkban.

Névjegy
Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok és világkupagyőztes úszó, olimpikon. Tizennégy évesen szerezte meg első komolyabb aranyérmeit az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, azóta számtalan világversenyen szerepelt kiváló eredménnyel.

A cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2019/2. számában jelent meg. Fotó: Hamu és Gyémánt/Galgóczi Németh Kristóf