Barbie Ferreira a 2022-es Vanity Fair Oscar-partin 2022. március 27-én a kaliforniai Beverly Hillsben

Barbie Ferreirának elege lett eufóriás szerepéből

Az Eufória című sorozat Kat Hernandezeként feltűnt színésznő végre reagált a sorozatból való távozását övező döntésével kapcsolatos spekulációkra.

Tavaly Barbie Ferreira megerősítette, hogy nem fog visszatérni a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Eufória negyedik évadában.

„Négy év után, hogy a legkülönlegesebb és legrejtélyesebb karaktert, Kat-et alakíthattam, könnyes szemmel kell búcsút vennem”

– nyilatkozta akkor.

Természetesen, azonnal beindultak a pletykák, és sok rajongó azon tűnődött, hogy állítólag viszály van Ferreira és Sam Levinson, a sorozat alkotója között.

Az Elle-nek adott interjújában Ferreira figyelmeztette a rajongókat, hogy ne higgyenek el mindent, amit olvasnak, és megjegyezte, hogy belekeveredett egy olyan drámába, amelynek soha nem kérte, hogy részese legyen. Majd tisztázta a távozását, az alábbiakat nyilatkozva karakteréről:

„Nem tudom, hogy ez a sorozat igazságot szolgáltatott volna-e neki, és azt hiszem, ezt mindkét fél tudta. Tényleg azt akartam, hogy ne én legyek a kövér legjobb barátnő. Nem akarom ezt játszani, és szerintem ők sem akarták ezt.”

Hozzászólásai újra felelevenítették a diskurzust – melyet tavaly Brendan Fraser szerepe indított el A bálna című filmben – a túlsúlyos színészek számára elérhető korlátozott szerepekről, valamint azokról a káros trópusokról, amelyek gyakran diktálják a túlsúlyos karakterek megalkotását.

Úgy tűnik, az Eufória rajongóinak véleménye megosztott Ferreira meglátásait illetően: az egyikük azt tweetelte, hogy Kat sokkal több volt a sorozatban, mint egy kövér legjobb barát, míg másik hozzátette, hogy „a karakterében annyi potenciál volt, hogy sokkal több legyen, mint a kövér legjobb barát”.

Más azt írta, hogy a sorozat írói annyi mindent tehettek volna, hogy távolabb kerüljenek a „kövér legjobb barát” trópustól.

Utóbbi szerint a túlsúlyos karakterek azért kerülnek be egy történetbe, akár filmben, akár tévében, hogy megkönnyítsék egy vékonyabb karakter fejlődését, vagy legalábbis komikus megkönnyebbülést nyújtsanak. A Rebel Wilson által alakított „kövér Amy” messze a legemlékezetesebb karakter a Tökéletes hang című filmből, és mégis, szerepe gyakorlatilag arra való, hogy önfeledt humorral tarkítsa a történetet.

Ezért nevezi magát Fat, azaz kövér Amy"-nek, hogy a vékony csajok ne a háta mögött tegyék. Wilson súlyát annyira szerves részének tartották a mellékszerepének, hogy állítólag megtiltották neki, hogy a forgatás alatt fogyjon vagy hízzon.

A túlsúlyos emberek ábrázolása a populáris kultúrában régóta támaszkodik ilyen sértő trópusokra. Aubrey Gordon You Just Need to Lose Weight: And 19 Other Myths About Fat People című könyvében megjegyzi, hogy a „kövér Monica” ábrázolása a Jóbarátokban megerősítette azt a stigmatizáló elképzelést, hogy a túlsúlyos emberek nemkívánatosak.

„Monica magas nyakú, hosszú ujjú ruhát visel, egyik kezével integet a kamerának, míg a másikban egy becsomagolt szendvicset tart, ami nevetést vált ki a stúdió közönségéből. Amikor megöleli vékony barátnőjét, Rachelt, véletlenül majonézt ken a vállára [...] Amikor a tinédzser Monica partnere megérkezik, kövér, és megtudjuk, hogy több mint háromszázszor látta a Csillagok háborúját. Ezek mind a nemkívánatosságára utaló jelek.”