Arcát mosó nő

Valószínűleg rosszul mosod az arcodat

Ahogy a fogmosás és a fésülködés, úgy az arcmosás is elég nyilvánvaló, egyszerű folyamatnak tűnt. Egészen idáig. Egy TikTok-videó szerint ugyanis csak egyféleképpen jó, ha megmossuk az arcunkat.

A videó szerint legalább 60 másodpercig kell masszírozni az arclemosót a bőrünkbe, hogy megfelelően megtisztuljon. De tényleg így lenne?

Dr. Marisa Garshick amerikai bőrgyógyász és a Cornell Egyetem klinikai adjunktusa szerint való igaz, hogy ahhoz, hogy egy tisztító hatékony legyen, elegendő ideig kell a bőrön maradnia.

„Ez azt jelenti, hogy általában 30-60 másodperc elég lehet a legtöbb ember számára.”

Dr. Lauren Penzi bőrgyógyász szakorvos egyetért ezzel, és hozzáteszi, hogy a legtöbb arctisztítóban van valamilyen felületaktív anyag vagy szappan, amelynek kell egy kis idő, hogy felhabosodjon és megfelelően eltávolítsa a maradékot a bőrről.

Garshick szerint néhány fő tényezőt kell figyelembe venni, például azt, hogy milyen típusú tisztítószert használunk, és hogy mennyi smink és lerakódás van a bőrön.

„Aki sok sminket visel, annak a teljes 60 másodpercre lehet szüksége ahhoz, hogy megfelelően és teljesen eltávolítsa azt. Továbbá, ha gyógyszeres tisztítószert használsz, például benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó tisztítószert pattanások kezelésére, akkor biztosítani kell, hogy a tisztító elég sokáig legyen a bőrödön ahhoz, hogy a hatóanyagok kifejthessék hatásukat”

– magyarázza.

Ha egyik sem alkalmazható ránk nézve, vagy reggel smink nélküli arcot mosunk, akkor maradjunk a rövidebb, 30 másodperces mosakodásnál.

És igen, a „a túl sok a jóból” mondás az arclemosásra is érvényes. Bár nagyszerű ötletnek tűnhet, hogy tényleg minden pórust mélyen megtisztítsunk, Dr. Brendan Camp bőrgyógyász szakorvos óva int attól, hogy 60 másodpercnél tovább tisztítsuk az arcunkat, mivel ez szárazsághoz és irritációhoz vezethet.

Melyek a legjobb gyakorlatok az arcmosáshoz?

1. Használjunk langyos vizet. Kerüljük a forró vizet, mivel ez idővel krónikusan kitágíthatja az ereket, ami az arcpírhoz vezet, és súlyosbítja az olyan állapotokat, mint a rosacea. A forró víz emellett megfosztja a bőrt a természetes olajoktól, és kiszárítja, így hajlamosabb lesz az irritációra.

2. Válasszunk a bőrtípusunknak megfelelő tisztítót: a száraz bőrre hidratáló, zsíros bőrre habzó tisztítót, vagy pórusokat eltömítő és pattanásos bőrre olyan aktív hatóanyagot tartalmazó tisztítót, mint a szalicilsav.

3. Kerüljük a bőr erőteljes dörzsölését vagy súrolását. A súrolás a bőrgát megzavarásához vagy sérüléséhez vezethet, ami a bőrt hajlamossá teheti a kiszáradásra és az irritációra. Penzi azt ajánlja, hogy tiszta ujjbegyekkel végezzük a tisztítást a mosdókendőkkel, szivacsokkal vagy kefékkel szemben, amelyek gyakran túlságosan súroló hatásúak, és idővel megbonthatják a bőrgátat. Ráadásul ezek a tárgyak idővel hajlamosak a baktériumok felszaporodására, ha nem mossák és szárítják meg őket megfelelően.

4. Ügyeljünk arra, hogy tiszta, puha törülközővel szárítsuk meg a bőrünket. Talán nyilvánvalónak tűnik, de mindenképpen tiszta törülközőt használjunk. Az utolsó dolog, amit a bőrtisztítás után tenni akarunk, hogy újra baktériumokat vagy szennyeződéseket juttatunk az arcunkra.

5. Ha megtöröltük az arcunkat, vigyünk fel hidratáló krémet a nedves bőrre. Már a tisztítás aktusa, még gyengéd tisztítószerrel is, szárító hatású lehet, ezért mindig fontos, hogy hidratáló krémmel kövessük azt, amely segít megkötni a nedvességet, és megakadályozza, hogy a bőr száraznak érezze magát.

Bónusz tippek

1. Ha jelenleg vényköteles retinoidot vagy vény nélkül kapható retinolos terméket használunk, várjunk, amíg a bőrünk teljesen megszárad (kb. tíz percet), mielőtt alkalmaznánk azt. Ez segíthet enyhíteni a potenciálisan irritáló mellékhatásokat, mivel a termék nem hatolhat olyan mélyen a bőrbe, mintha még nedves lenne.

2. Ha olyan tisztítószert használunk, amelyben benzoil-peroxid van, tudjunk róla, hogy az esetleg sárga vagy narancssárga színűre fehérítheti a szöveteket. Ügyeljünk arra, hogy a tisztítót teljesen leöblítsük a bőrről, és a biztonság kedvéért fontoljuk meg egy régi vagy fehér törülköző használatát.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock