Barna hajú nő olajos bőrrel, az arcát fogja

Milyen a tökéletes hidratáló krém, ha zsíros bőrrel küzdesz?

Az üde, harmatos, szupermodell arcbőr a zsírosan csillogó bőrtől egy hajszálnyira van. Főleg akkor, ha a nap előrehaladtával az arc olajtermelése egyre erőteljesebb és kráter méretű pórusokat is hagy maga után. A legtöbb, amit a zsírosodás ellen tehetsz az, ha átgondolod a bőrápolási rutinodat és keresel egy a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló krémet.


De mit kell nézni egy zsíros bőrre való hidratáló krémben?

Az olajosodás elleni küzdelem igen trükkös – magyarázza a Marie Claire cikkében Dr. Anjali Mahto bőrgyógyász. Bár a hidratálás ellentmondásosnak tűnhet, azonban a mendemondákkal ellentétben az olajos bőr igenis kiszáradhat. Ez különösen igaz, ha pattanásokkal is küzd az illető.

„Sok pattanás és akne elleni termék kiszárítja a bőrt”

– mondja a bőrgyógyász, majd így folytatta:

„Fontos, hogy rehidratáljunk, azaz visszaállítsuk a bőr víztartalmát, ezzel megakadályozva a faggyúszint túltermelését, ami a szárazságot kompenzálja.”

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ilyen esetekben nem a gazdag, olajos hidratáló krémeket kell keresni, melyek tovább súlyosbíthatják az amúgy is eltömődött arcbőrt. Amire szüksége van ilyenkor a bőrünknek, azok a könnyű krémek és gélek, melyek gyorsan felszívódnak. Próbáljunk meg víz alapú krémeket keresni.

„A víz egyfajta hordozóként szállítja a termékben lévő egyéb hatóanyagokat, így azok jobban behatolnak a bőrbe"

– mondja Benedicte Le Bri, a L'Occitane kutatási és fejlesztési vezetője.

A gélek másik előnye, hogy a vizes állag a pórusok eltömítése nélkül biztosítja a hidratálást. Egy olyan hatóanyag, ami ideális a pattanásos bőrűek és a zsírosodásra hajlamos bőrűek számára is. A gélek ugyanis nem tartalmaznak olyan zsíros összetevőket, melyek eltömítő, krémes állagúvá teszik a bőr felületén a krémet.

Érdemes a gél állagú krémekben olyan egyéb összetevőket is keresni, mint például a hialuronsav és a glicerin. Ezek a hatóanyagok ugyanis a zsíros, olajos bőr megmentői, mivel nagy mennyiségű vizet kötnek meg, hatékonyan feltöltik az apró ráncokat és visszaállítják a száraz bőrbe az elveszett nedvességet.

Az már csak hab a tortán, hogy a gélek remekül működnek smink primerként is. Nem hagynak ugyanis ragacsos maradványokat a bőrön és nem gyűrődik meg rajtuk az alapozó sem.

Összegezve:

Érdemes olyan hidratáló géleket keresnünk melyek:

  • olajmentesek
  • tartalmaznak hialuront és/vagy glicerint és
  • illatanyag mentesek.

Nyitókép: Shutterstock