Kókuszolajos palack és friss kókuszdió pálmalevéllel

A kókuszolaj nem csak az étkezésben egészséges, a szépségápolásban is használhatjuk

Például a hajápolásban.


Számos hajápoló kezelés létezik, amelyek túlmutatnak a kedvenc samponunkon és kondicionálónkon, hogy nehéz lépést tartani. Mégis, különösen a kókuszolajnak komoly követői vannak, amely a főzéstől a bőrápoláson át a fogfehérítésig segít nekünk. Mégis fel kell tennünk magunknak a kérdést: valóban jótékony hatással van a kókuszolaj a hajunkra?

Cynthia Alvarez fodrász és Dr. Peter Young bőrgyógyász szerint a kókuszolaj számos módon segítheti a haj egészségét. Bár fontos, hogy ezzel az olajjal (mint minden olajjal) kicsiben kezdjünk, és szükség szerint növeljük, a megfelelő egyensúlyban, a kókuszolaj biztosan pillanatok alatt szomorúból örömteli állapotba hozza a hajunkat. Az alábbiakban megmutatjuk, milyen módon lehet a kókuszolaj jótékony hatással a hajra.

Kókuszolaj a haj növekedéséért

A kókuszolaj támogathatja a haj növekedését. Határozottan segít abban, hogy a hajunk egészségesebben, vastagabban és hosszabbra nőjön. A kókuszolajban lévő vitaminok és zsírsavak segítenek táplálni a fejbőrt, és behatolnak a haj kutikulájába. A vitaminok és az esszenciális zsírsavak segítenek eltávolítani a faggyú felhalmozódását a hajhagymákból, ami felgyorsítja a növekedést.

Egy körülbelül hetente vagy kéthetente egyszer 5-10 percig tartó kezelőmaszk megteszi a hatását.

Sérült hajra

Nem titok, hogy a vegyi anyagok, a hőkezelések és a környezetszennyezés kiszárítják és károsítják a hajat, ebben az esetben a kókuszolaj lehet a megoldás. Ez egy gátat képez, amely védi a fejbőrt és a hajat, és megakadályozza, hogy az irritáló anyagok és a baktériumok kárt okozzanak. A kókuszolaj egyik legfontosabb összetevője a laurinsav, amely segít hidratálni a hajszálakat, hogy csökkentse a töredezést.

Ha a hajunk kicsit száraz vagy sérült, a kókuszolaj jó sampon előtti kezelés, hogy megakadályozzuk, hogy a samponok minden olajat eltávolítsanak a hajból. Érdemes belemasszírozni az olajat a szálakba a gyökerektől a hajvégekig, mielőtt folytatnánk a samponozási rutint.

Ha pedig szeretünk időt tölteni a szabadban, szintén használjunk kókuszolajat, mielőtt kimozdulnánk, mivel az természetes fényvédő faktor, és megvédi a hajat és a bőrt a nap káros sugaraitól. Ugyanez igaz a szőkítés okozta károkra, építsük be a hajfestés előtti rutinunkba is.

Kókuszolaj a mindennapi karbantartáshoz

A kókuszolaj a napi rutin remek kiegészítője is: nagyszerű csúszást biztosít a hajnak, így a kibontás gyerekjátéknak tűnik, illetve extra fényt ad a hajunknak.

Másik jótékony hatása, hogy a bosszantó töredezett hajvégeket vagy a rakoncátlan göndörséget is rendbe rakja. A kókuszolaj segít kisimítani a töredezett hajvégek kutikuláját, így a hajunk nem tűnik kopottasnak a végein. Segít a töredezett hajvégek vagy a párás időjárás miatt kialakuló sima sima frizurát is megszelídíteni, ráadásul gyorsan felszívódik, így más olajoknál hatékonyabban javítja a száraz és szálkás hajat.

Kókuszolaj a fejbőr egészségéért

Ha korpásodással, fejbőrirritációval vagy általában véve fejbőrszárazsággal küzdünk, a kókuszolaj ebben is segíthet, mivel enyhíti a fejbőr irritációjának tüneteit, beleértve a fejbőr pikkelysömörét és a seborrheás dermatitist.

Ha a korpásodás ellen akarunk küzdeni, kenjük a kókuszolajat a fejbőrünkre körülbelül öt percre, majd jól samponozzuk át. Addig folytassuk ezt a rutint, amíg a korpásodás nem kezd elmúlni. A kókuszolaj fejbőrbe masszírozása javítja annak általános egészségi állapotát, és ennek eredményeként proaktívan csökkenti a hámlást.

Ha pedig gombás fertőzéssel küzdünk, a kókuszolaj ezen is segíthet. Az International Microbiology Research Journal nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a szűz kókuszolaj segíthet a gombás fertőzések leküzdésében és kezelésében.

Kókuszolaj mint Leave-In kezelés

A kókuszolaj kiváló természetes leave-in (nem kimosandó) lehetőség, különösen a melegebb hónapokban. A nap hője megnyitja a kutikulát, így az olaj még jobban behatol a hajunkba. Az összetevői természetes védőanyagokat tartalmaznak, amelyek megóvják a hajat a nap okozta károsodástól. A kókuszolaj emellett megvédi a hajat a kiszáradástól vagy a sós víz és a klór okozta törékenységtől is.

Tetvek ellen

Mindenekelőtt fontos, hogy konzultáljunk az orvossal, ha tetvekkel küzdünk. Ha ő is egyetért azzal, hogy a kókuszolaj jó megoldás a tetvek elleni küzdelemben, akkor keverjünk néhány csepp teafaolajat a kókuszolajba, hogy segítsen elpusztítani a tetveket és semlegesíteni a petéiket. A kókuszolaj önmagában nem képes teljesen elpusztítani a tetveket.

Miután ezt a keveréket használtuk, alkalmazzunk almaecetes öblítést, hogy elpusztítsuk az összes hátrahagyott petét.

Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai ellenére a kókuszolaj nem öli meg a tetveket. Átmenetileg mozgásképtelenné teszi azokat, megnehezíti a hajba való kapaszkodásukat, és segíti a tetvek kifésülését.

Különböző hajtípusok

A kókuszolaj jól működik azoknál, akiknek puha és finom, vagy közepes és vastag hajuk van. A fehérjebevonó képességei volument adnak az ilyen hajtípusoknak, valamint minimalizálják a sérüléseket és a törést fésülés és formázás közben. Ha azonban a hajunk száraz, merev, törékeny vagy durva állapotban van, tartózkodjunk a rendszeres használatától.

Ismételt használat esetén a kókuszolaj fehérjefelhalmozódást okozhat, ami még merevebbé, keményebbé és kevésbé rugalmassá teszi a hajat, a kevesebb rugalmasság több törést jelent fésülés vagy formázás közben. Ha aggódunk az említett felhalmozódás miatt, vagy ha szeretnénk azt megelőzni, építsük be a rutinunkba a tisztító sampont.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock