Ismeretlen festő:  British School Allegorical Painting of Two Ladies wearing Beauty Patches

Titkos kódokat rejtettek a szépségtapaszok - íme, a jelentésük

A szépségpötty-trend a 18. században aranykorát élte, de két évszázaddal korábban az „ördög művének” tekintettek ezt, és boszorkánysággal vádolták viselőjét, akire máglyahalál várt emiatt. Később azonban a szépségtapaszok az arisztokrácia és a politikailag befolyásos személyek nélkülözhetetlen divatkiegészítőjévé váltak, melyek különböző színben és formában pompáztak az arcokon. A tapaszok azonban nemcsak divatos kiegészítőkként funkcionáltak, hanem különböző jelentésekkel is bírtak.A franciák által mouche-nak is nevezett szépségfolt egy nagyon kicsi, gyakran jellegzetes formájú szövetfolt volt, amelyet az arcra vagy a fedetlen felsőtestre helyeztek, és kizárólag a figyelemfelkeltés céljából alkalmaztak. Az előkelő társasági öltözködés elengedhetetlen és kötelező része volt, a mouche-t mindkét nem viselte, de úgy tűnik, hogy a nők inkább hódoltak a trendnek.

A sápadt, márványfehér, ha nem is vérszegény bőr megjelenése elengedhetetlen volt a 18. századi felsőbb társadalmi rétegek számára, hogy bizonyítsák, soha nem voltak kitéve zord környezetnek vagy fizikai munkavégzésnek. Ez a tétlen kultúra hozta létre a sűrű, intenzív fehérítő smink divatját (és szükségességét) mindkét nem számára. Ironikus módon a szabadidős életet sugalló megszállottság a halálos ólom- és arzénalapú fehérítő vegyületek miatt szinte öngyilkos vállalkozás volt.

De mit szimbolizálnak a szépségpöttyök?

A mouche-divat eredete kissé rejtélyes. Egyesek szerint a himlőfoltok elfedésére használták, bár a himlő- vagy szifilisz okozta károk elfedéséhez sokkal többre lett volna szükség, mint két-három légyméretű folt. Az elit számára ezek végül a titkos üzenetek küldésének eszközeivé váltak. Akár úgy is gondolatunk rájuk, mint a közösségi média akkori emojijaira. Az előkelő társasági összejöveteleken fontos volt, hogy észrevegyék őket, és a megjelenés volt a legfőbb cél.

Egy személy megjelenésének minden részlete információt közvetített a státuszáról ebben a korban; a ruhája anyagától annak mintáján és színtén át a szabásáig. A felháborítóan magas, díszes és púderezett parókák, a drágakövekkel kirakott cipők és a díszes pénztárcák jelezték valakinek a társadalmi hierarchiában elfoglalt helyét. Ennek középpontjában természetesen az arc állt, így ez volt az elsődleges hely, ahol további üzeneteket lehetett elhelyezni, hogy az ember pozícióját sugározza.

Ismeretlen fest\u0151: Portrait of Marie Casimire of Poland

Fotó: Wikimedia

A mouche-ot szaténból, bársonyból, bőrből vagy akár egérszőrből készítették, és ragasztóval tették fel a bőrre. A formák végtelenek voltak: holdak, csillagok, szívek, négyzetek, pontok, virágok és hajók, sőt még egy bonyolult lovaskocsiról is beszámoltak. E művészi megjelenítések ellenére azonban az elhelyezés (és nem a mouche alakja) volt a fontosabb, és az alkalomhoz illően lehetett őket cserélgetni és tologatni az arcon.

A szépségtapaszokat egzotikus, apró, finoman megmunkált és gazdagon díszített arany- és elefántcsonttartókban, úgynevezett boîtes à mouche-okban (légydoboz) tartották, melyek gyakran valódi műalkotások voltak, és nem különböztek a szipkadobozoktól vagy a szivaros dobozoktól. A mouches és boîtes gyártása virágzó iparág volt.

A mouche-ok elhelyezésének művészi megoldása és a mennyiségről való döntés ügyességet és ízlést igényelt: a túl sok kétségbeesettnek, a túl kevés kimértnek és modorosnak tűnt, és a rossz elrendezés elvonhatta vagy akár veszélyeztette is az ember természetes szépségét. Egy korabeli francia kommentátor azt írta,

„azok a nők, akik a szemtelenség benyomását akarták kelteni, a száj sarkához ragasztották; akik flörtölni akartak, az orcát választották; a szerelmesek a szem mellé tettek egy szépségtapaszt; az állon lévő folt a pajkosságot vagy a játékosságot, az orron lévő az arcosságot jelezte; az ajkakat a kokettáló hölgyek kedvelték, a homlokot pedig a büszkéknek tartották fenn".

A szépségtapasz nemcsak a személyes vonzerőt és preferenciákat mutatta (a mellre helyezve például a nagylelkűséget közvetítette), de Nagy-Britanniában az arc jobb oldalán elhelyezett mouche a Toryk (Konzervatív és Unionista Párt) politikai hovatartozását jelezte, míg a Whigek (Toryval ellentétes, szintén arisztokrata párt) a bal oldalon viseltek egyet.

Idővel, az udvarlás során nagyon hasznosnak bizonyult az elhelyezésük a hölgyek hangulatának vagy státuszának érzékeltetésére. Egy jegyben járó nő a bal orcáján viselte szív alakú foltot, és ha férjhez ment, a jobb orcájára került a pötty. A szem sarkánál elhelyezett tapaszt azt jelezte, hogy viselője szenvedélyes.

A mouche-ok természetesen rendkívül népszerűek voltak Franciaországban, a kor leghatalmasabb, legdivatosabb és legextravagánsabb nemzetében. Idővel a foltok fizikailag egyre nagyobbak lettek, ami arra késztetett egy 18. századi francia írót, hogy a következőket írja:

„Bár türelemmel láttam, hogy a sapka folt nagyságúra zsugorodik, de ugyanilyen nyugalommal nem figyeltem meg, hogy a szépségtapaszok sapka nagyságúra nőttek. Nagy szomorúsággal látom már annak a gyönyörű kék tömegnek a birtokában, amely a szemet határolja. Ha ennek a gyönyörű vonásnak az oldalán növekedne, micsoda napfogyatkozástól kell tartanunk! [...] Minden fiatal hölgynek, aki nehezen tud egyszerre leszokni a tapaszról, meg kell engedni, hogy olyan számban, méretben és alakban viselje, amilyenben csak akarja, a test azon részein, amelyek a leginkább el vannak vagy el kell, hogy legyenek takarva a szem elől.”

A trend annyira népszerűvé és elterjedté vált Európa-szerte, hogy egyesek diszkréten viseltek egy-kettőt, míg mások olyan sokat, hogy úgy tűnt, mintha legyek borítanák őket. A bőr kifehérítésének divatja még a 19. században is folytatódott, különösen a nők körében. Ahogy az irányzat átszivárgott a társadalom alsóbb rétegeibe is, a bőrfehérítő szerek talán kevésbé voltak mérgezőek, kevésbé drágák és kevésbé hatékonyak, de a betegség és az erőszak hegei, amelyeket eltakartak, még bőségesebbek voltak.

Úgy tűnik, hogy a prostituáltak, kujonok és hasonlók által bőkezűen használt tapaszok eltántorították az előkelő társadalmi rangban lévőket a mouche-ok alkalmazásától, de ők ragaszkodtak a drága, mérgező bőrfehérítő szerekhez és kezelésekhez. Az ólom- és arzénvegyületek használatát igénylő arcfehérítés végül a 19. század végén szűnt meg, amikor kezdték megérteni e mérgező vegyületek mérgező hatásait.

William Hogarth A Harlot's Progress pl.1 c\u00edm\u0171 k\u00e9pe

Fotó: Wikimedia

Annak ellenére, hogy majdnem két évszázadon át nagy divat volt, a szépségtapasz alig vagy egyáltalán nem jelent meg a 18. századi nagy arisztokratákon. Csak akkor tért vissza, amikor az It Girl fogalmát bevezető színésznő, Clara Bow-t híres fotóin csillagos tapasszal az arcán lefényképezték, ami az 1920-as években múló hóbortként tért vissza, majd az 1940-es és 1950-es években, amikor Marilyn Monroe és természetes szépségfoltja viharszerűen meghódította Hollywoodot.

Aztán, persze, ott volt Cindy Crawford szépségfoltja a 90-es években, de a 2020-as években úgy tűnt, hogy bezárult a kör az aranyos emoji-stílusú pattanást nyugató gyógytapaszokkal, amelyek nemcsak elrejtik a foltokat, hanem szalicilsavot is tartalmaznak, hogy segítsenek feloldani a pórusok eltömődését.

Clara Bow, az "It Girl"

Fotó: Getty Images / Underwood Archives